Vollegrond

Nieuws laatste update:29 okt 2013

Loofresten afsnijden in plaats van frezen

Aspergeloofresten verteren sneller als ze van de plant zijn afgesneden en daarna middenin het winterbed terecht komen. Dat is het idee achter de Aspargo Compact van Coenders Lottum. Het apparaat werd onlangs getoond op een demonstratie loof inwerken bij Adriaan van Meijl in Gastel.

De Spargo Compact freest het ondergronds aanwezige loof niet, maar snijdt de stengels net boven de aspergeplanten af. De bewerking volgt na het hakselen van het bovengronds aanwezige loof. Het ondergronds afsnijden gaat met roterende metalen schijven, waarna de stengels in dezelfde werkgang omhoog getrokken worden. Daarvoor zorgen metalen vingers op de schijven.

In tegenstelling tot bij het ondergronds frezen voorkomt deze aanpak dat stengels aan het gewas blijven hangen en daar achterblijven, aldus adviseur Koen Theelen van Coenders in de toelichting tijdens de demonstratie. Na het afsnijden wordt met een opbouwploeg het winterbed gemaakt, waarbij de stengeldelen in het midden van het bed komen te zitten. Vocht en zuurstof zorgen vervolgens voor de vertering. Volgens Theelen gaat de vertering dusdanig snel dat al na drie weken een zomerbed gemaakt zou kunnen worden.

Coenders organiseert aanstaande woensdag 30 oktober een demonstratie met onder andere de Spargo Compact op een perceel van Jan Peeters, kruising Eerselsberg – Sevenumsedijk. Tijd: 9.00 tot 12.00 uur.

Foto

 • Loofresten afsnijden in plaats van frezen
  Foto: Joost Stallen
 • Doorsnede van een aspergerug. De bovengrondse stengels zijn gehakseld, de ondergrondse delen zitten vast aan de plant

  Doorsnede van een aspergerug. De bovengrondse stengels zijn gehakseld, de ondergrondse delen zitten vast aan de plant

  Foto: Joost Stallen
 • Schijven en vingers op de Spargo.

  Schijven en vingers op de Spargo.

  Foto: Joost Stallen
 • Aan het werk.

  Aan het werk.

  Foto: Joost Stallen
 • Afgesneden stengels

  Afgesneden stengels

  Foto: Joost Stallen
 • Opbouw van het winterbed, waarbij de stengeldelen in het midden van het bed komen te zitten. Vocht en zuurstof zorgen vervolgens voor de vertering.

  Opbouw van het winterbed, waarbij de stengeldelen in het midden van het bed komen te zitten. Vocht en zuurstof zorgen vervolgens voor de vertering.

  Foto: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.