Vollegrond

Nieuws

Opmerkelijke zeefunit gewasbeschermingsmiddel bij sorteren witlofwortels

Opmerkelijk en praktisch, zo kan de zeefinstallatie gekarakteriseerd worden die de Franse witloftrekker Olivier Legrand gebruikt voor het zuiver houden van middelen (als Rovral) bij het sorteren van zijn wortels.

Legrand heeft een bedrijf in het noord-Franse Drouvin-le-Marai, trekt jaarlijks zo’n 150 tot 170 hectare wortels. Die worden bij het rooien uitgesorteerd op 3 centimeter diameter.

Op het trekbedrijf gaan de wortels over een zeefinstallatie om nog zoveel mogelijk tarra kwijt te raken, en om de wortels te behandelen met middelen als Rovral. Om deze vloeistof zuiver te houden werkt Legrand met een compacte zeefunit, met een Kliko als buffervat.

Het zeefgedeelte is voor te stellen als een ladenkast, met laden waarbij de onderkant steeds is vervangen door een zeefrooster. De maaswijdte van de zeef in de bovenste lade is het grootst, de zeef in de onderste lade is het fijnst. De laden kunnen voor reiniging makkijk verwijderd worden.

De gezuiverde vloeistof stroomt vervolgens in de Kliko, na passage van een fijne netzeef (zoals vaak wordt gebruikt op spuitmachines) die in het deksel is aangebracht. Het bedrijf van Legrand wordt volgende week nader belicht in een reportage in de printuitgave van Groenten & Fruiten en in een film op gfactueel.nl.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.