Vollegrond

Nieuws

Aretfl: 'Marktinformatie delen'

De Europese organisatie voor teeltregio’s voor groenten en fruit Aretfl is bezorgd over de boete van 3,65 miljoen euro die Franse witloftelers kregen na een kartelonderzoek.

Aretfl wil een marktobservatorium instellen om meer informatie uit te wisselen, maar vreest dat de juridische grond voor die informatie-uitwisseling beperkter wordt door die uitspraak.

Afgelopen week werd bekend dat Franse mededingingsautoriteiten elf witloftelers een boete hebben opgelegd van maar liefst 3,65 miljoen euro wegens kartelvorming. De autoriteiten achten bewezen dat de telersverenigingen zich schuldig hebben gemaakt aan prijsafspraken.

Aretflh stelt zich achter de witloftelers, bleek vrijdag op hun ledenvergadering in Sint-Truiden. “Het wordt gecompliceerd als we niet reageren”, stelde voorzitter Luciano Trentini. Meer markttransparantie is nodig en een marktobservatorium voor het uitwisselen van prijs- en volumegegevens moet daarvoor zorgen. Voor zo’n centrum bij de Europese Commissie krijgt de organisatie geen steun. Mogelijk liggen er betere mogelijkheden voor informatie-uitwisseling binnen een associatie van producentenorganisaties, maar ook daarover is onduidelijkheid.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.