Doorgaan naar artikel

Cerescon demonstreert eindversie oogstrobot Sparter

Op 3 juli demonstreerde Cerescon de eindversie van asperge-oogstrobot Sparter zoals die in 2021 in de praktijk gaat draaien.

Zes jaar geleden startte Cerescon met de ontwikkeling van een selectieve volautomatische asperge-oogstrobot. Pal na het afgelopen seizoen werd de 1-rijige zelfrijdende eindversie van de Sparter gedemonstreerd. Deze praktijkrijpe versie gaat in seriebouw, te beginnen met tien stuks. In 2021 zullen er in Noord-Duitsland zeker drie in bedrijf zijn.

  • Een kijkje vanaf achter in het hart van de Sparter Cerescon asperge-oogstrobot, met de oogstarmen boven de aspergerug en daarachter de detectieunit op basis van vochtsensoren. - Foto's: Stan Verstegen

    Een kijkje vanaf achter in het hart van de Sparter Cerescon asperge-oogstrobot, met de oogstarmen boven de aspergerug en daarachter de detectieunit op basis van vochtsensoren. – Foto’s: Stan Verstegen

  • Links de contactloze naderingssensoren die bevestigd zijn aan 19 dunne staafjes, die als vingers door de grond bewegen. De sensoren reageren op water (asperge bestaat voor 90% uit water) middels geleiding van elektrische signalen.

    Links de contactloze naderingssensoren die bevestigd zijn aan 19 dunne staafjes, die als vingers door de grond bewegen. De sensoren reageren op water (asperge bestaat voor 90% uit water) middels geleiding van elektrische signalen.

  • Het 'zandbedherstel' gebeurt met een hydraulisch aangedreven ronddraaiende kopeg. Die bevindt zicht in deze unit.

    Het ‘zandbedherstel’ gebeurt met een hydraulisch aangedreven ronddraaiende kopeg. Die bevindt zicht in deze unit.

  • Na de ronddraaiende kopeg zorgen twee kooiwielen voor het licht aandrukken van het zand.

    Na de ronddraaiende kopeg zorgen twee kooiwielen voor het licht aandrukken van het zand.

  • De asperges komen op het werkplateau op een gepatenteerde band. Vanaf die band kunnen de asperges voorgesorteerd worden. De band werkt tevens als zeef om overtollig zand via een daaronder lopend bandje weer af te voeren naar de rug.

    De asperges komen op het werkplateau op een gepatenteerde band. Vanaf die band kunnen de asperges voorgesorteerd worden. De band werkt tevens als zeef om overtollig zand via een daaronder lopend bandje weer af te voeren naar de rug.

  • De zwartwit-folie wordt langs de machine geleid en weer terug op de rug gelegd. Een methode om in minitunnels te kunnen oogsten is in ontwikkeling.

    De zwartwit-folie wordt langs de machine geleid en weer terug op de rug gelegd. Een methode om in minitunnels te kunnen oogsten is in ontwikkeling.

  • Achterop de oogstrobot zit een werktableau. De bediening van de machine vraagt één persoon met kennis van zaken.

    Achterop de oogstrobot zit een werktableau. De bediening van de machine vraagt één persoon met kennis van zaken.

Bekijk de video van het oogstproces.

Lees meer over asperge-oogstrobot Sparter in Groenten&Fruit, nr. 15

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin