Vollegrond

Foto & video laatste update:16 aug 2017

Tunnel van touwtjes: meer bonen, minder werk

Een ander bonenteeltsysteem plus een touwtjesmachine besparen arbeid. Dat bewijst FrankenFruit.

De teelt van bonen aan stokken is bewerkelijk. Niet alleen door het opzetten van de stokken in het voorjaar en het weer afbreken in het najaar. Ook de oogst vraagt veel arbeid. Met een ander teeltsysteem en een touwtjesmachine valt veel arbeid te besparen bij het opzetten van de teelt en bij de oogst. Dat bewijst FrankenFruit in Bergen op Zoom (Noord-Brabant).

Foto

 • De touwtjesmachine aan het werk. Eén medewerker zit op de trekker en twee medewerkers knopen het touw. - Foto's: Theo Brakeboer

  De touwtjesmachine aan het werk. Eén medewerker zit op de trekker en twee medewerkers knopen het touw. - Foto's: Theo Brakeboer

 • De voorraad jutetouw zit in de emmer bovenop de boog. Een hydraulisch aangedreven ketting trekt het karretje voort dat heen-en-weer rijdt van de ene naar de andere kant.

  De voorraad jutetouw zit in de emmer bovenop de boog. Een hydraulisch aangedreven ketting trekt het karretje voort dat heen-en-weer rijdt van de ene naar de andere kant.

 • Op het laagste punt van het karretje wordt tussen twee rubberrollen door automatisch de benodigde draadlengte uitgedraaid.

  Op het laagste punt van het karretje wordt tussen twee rubberrollen door automatisch de benodigde draadlengte uitgedraaid.

 • Om de 20 centimeter is een touwtje gespannen.

  Om de 20 centimeter is een touwtje gespannen.

 • De afstandhouder aan de bovenkant van de tunnel.

  De afstandhouder aan de bovenkant van de tunnel.

 • Het blad aan de buitenkant en de bonen aan de binnenkant zijn beschermd tegen schuurschade.

  Het blad aan de buitenkant en de bonen aan de binnenkant zijn beschermd tegen schuurschade.

Of registreer je om te kunnen reageren.