Vollegrond

Foto & video

Van Meijl Asperges barst van de dynamiek

Adriaan en Jeanne van Meijl startten 25 jaar geleden met twee hectare asperges. Nog steeds wordt er uitgebreid, aangepast en verbeterd, zoals ook in een reportage over dit bedrijf in Groenten & Fruit van deze week (nummer 13) is te lezen. Dit bedrijf nogmaals, nu met aanvullende foto’s.

Foto

 • Al het werk gebeurt in eigen beheer, inclusief al het grond- en plantwerk en de gewasbescherming. Dat gebeurt met een John Deere verhoogde spuitmachine (Coenders).

  Al het werk gebeurt in eigen beheer, inclusief al het grond- en plantwerk en de gewasbescherming. Dat gebeurt met een John Deere verhoogde spuitmachine (Coenders).

  Foto: Joost Stallen
 • Van Meijl kiest in de sorteerruimte voor ‘compact’, om de looplijnen zo kort mogelijk te houden. Heftrucks zijn hier niet te zien, het transport gebeurt uitsluitend met pompwagens.

  Van Meijl kiest in de sorteerruimte voor ‘compact’, om de looplijnen zo kort mogelijk te houden. Heftrucks zijn hier niet te zien, het transport gebeurt uitsluitend met pompwagens.

  Foto: Joost Stallen
 • De eigen verpakking van Van Meijl, in oranje uitvoering.

  De eigen verpakking van Van Meijl, in oranje uitvoering.

  Foto: Joost Stallen
 • De eigen verpakking van Van Meijl, in groene uitvoering.

  De eigen verpakking van Van Meijl, in groene uitvoering.

  Foto: Joost Stallen
 • Alle asperges ondergaan bij binnenkomst in de loods een korte wasbeurt om het meeste zand kwijt te raken. De asperges worden daarna in water van 5 graden gezet. Het vullen van een bak is secondewerk. Het water komt uit een silo van 30 kubieke meter. Daarin is een koelinstallatie aangebracht.

  Alle asperges ondergaan bij binnenkomst in de loods een korte wasbeurt om het meeste zand kwijt te raken. De asperges worden daarna in water van 5 graden gezet. Het vullen van een bak is secondewerk. Het water komt uit een silo van 30 kubieke meter. Daarin is een koelinstallatie aangebracht.

  Foto: Joost Stallen
 • Op het bedrijf draaien twee plantmachines: één voor de gangbare losse aspergeplanten (kronen) en één voor het planten van aspergeplanten in 4-centimeter perspotten (foto). Deze machine is zelfbouw, en draait voor het tweede jaar.

  Op het bedrijf draaien twee plantmachines: één voor de gangbare losse aspergeplanten (kronen) en één voor het planten van aspergeplanten in 4-centimeter perspotten (foto). Deze machine is zelfbouw, en draait voor het tweede jaar.

  Foto: Joost Stallen
 • Voorop zit een forse vorentrekker met vleugelscharen, waarmee een brede, 25 centimeter diepe geul wordt getrokken. Direct daarna volgen twee kouters waarmee twee thyleenslangen voor de bodemverwarming worden aangebracht. Deze slangen liggen zo’n 3 centimeter onder de vloer van de geul.

  Voorop zit een forse vorentrekker met vleugelscharen, waarmee een brede, 25 centimeter diepe geul wordt getrokken. Direct daarna volgen twee kouters waarmee twee thyleenslangen voor de bodemverwarming worden aangebracht. Deze slangen liggen zo’n 3 centimeter onder de vloer van de geul.

  Foto: Joost Stallen
 • Een deel van het opvallende wagenpark. Het kleine wagentje is voor de klanten in de buurt (en soms in gebruik bij de zoons van Adriaan en Jeanne van Meijl).

  Een deel van het opvallende wagenpark. Het kleine wagentje is voor de klanten in de buurt (en soms in gebruik bij de zoons van Adriaan en Jeanne van Meijl).

  Foto: Joost Stallen
 • Huisvlijt. Lees meer over dit bedrijf in Groenten & Fruit van deze week (nummer 13).

  Huisvlijt. Lees meer over dit bedrijf in Groenten & Fruit van deze week (nummer 13).

  Foto: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.