Vollegrond

Achtergrond laatste update:2 jun 2021

Markt: Witlofprijs laatste weken opgeveerd

Met klokprijzen van ruim boven de anderhalve euro per kilo, wordt witlof naar waarde betaald. Een belangrijke reden hiervoor zijn de matige wortelvoorraden.

De prijsstijging zette een maand geleden in, dat is min of meer vergelijkbaar met de prijsontwikkeling met 2020, op een moment dat corona zich voluit manifesteerde. Wel zakte vorig jaar de prijs in de loop van juni in, om vervolgens in juli te herstellen, en in de loop van augustus weer tijdelijk onderuit te gaan.

Te verwachten

Het is goed voorstelbaar dat dit jojo-effect de komende maanden uitblijft of in ieder geval veel minder zal zijn. Het is te verwachten dat bij goede prijzen er wat meer opgezet zal worden, maar dat doet niets af aan de huidige magere voorraadpositie voor witlofwortels in Europa. In deze prijsanalyse werd de afgelopen maanden al vaker gewezen op de beperkte hoeveelheden wortels, met de opmerking dat de prijs voor witlof wel omhoog zou moeten gaan. Nu is dat dus een feit.

In de winkel

In het winkelschap is er veel overeenstemming over de beprijzing. Jumbo, Plus, Dekamarkt en Dirk vragen € 1,98 per kilo. Hoogvliet heeft een actie voor € 1,58 per kilo, supermarkt Coöp vraagt daarentegen € 3,98 voor een kilo lof. Volgens supermarktscanner.nl lag het prijsniveau per kilo in mei 2021 in de supermarkten gemiddeld 20 tot 40 cent lager dan in mei vorig jaar.

Verwachting: rond huidige prijsniveau, mogelijk wat lager

Of registreer je om te kunnen reageren.