Vollegrond

Achtergrond

Markt: Witlof is te laag geprijsd

Is de oplopende prijs die zich vorige week voor witlof aandiende een tijdelijke oprisping of het begin van een trend omhoog? Dat laatste zou je mogen je verwachten.

Het aantal beschikbare witlofwortelen is overminderd krap. Dat vertaalt zich in een wat meer dan gemiddelde interesse naar de mogelijkheden van vroege rassen. Daarnaast loopt de trek van Topscore op zijn eind. Topscore wordt ingewisseld voor rassen die wat minder productief (kunnen) zijn. Verder zijn er de producenten die alleen in de winter aan de markt zijn, een deel van hen stopt nu al. Dat zijn factoren die positief zouden kunnen zijn voor de prijsvorming.

Vorige week leek het dan ook de goede kant op te gaan, richting 80 cent. Dat heeft vooralsnog niet doorgezet. Kort grof lof doet nu 70 tot 80 cent per kilo, dat is eenvoudigweg te weinig.

Winkelschap

Jumbo heeft witlof de afgelopen week, tot en met 16 maart, in de actie voor € 1,98 per kilo. Plus hanteert een prijs van € 2,18 per kilo en AH vraagt € 1,95 voor vier kroppen.

Prijsgeschiedenis

Op supermarktscanner.nl is de prijsgeschiedenis voor witlof in het winkelschap voor een groot aantal retailers te volgen, Daaruit valt op te maken dat de prijs tot nu toe in 2021 structureel hoger ligt dan in 2020. In de grafiek is ook te zien dat de winkelprijs voor witlof exact een jaar geleden ineens omhoog ging. Dat ging toen hand in hand met torenhoge telersprijzen. De vraag is wat de komen maanden in het winkelschap gaat gebeuren. Blijven de supers een structureel hoger prijsbeleid hanteren dan in 2020, dan moeten telers ook die lijn volgen. Ofwel: een hogere prijs afdwingen dan nu aan de orde.

Verwachting: oplopende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.