Vollegrond

Achtergrond

Markt: Witlof moeizaam boven de euro

Vanaf half december is de prijs voor witlof op de Belgische veilingen verbeterd. Heel ‘steady’ zijn de prijzen vooralsnog niet.

In november werd de verwachting nog uitgesproken dat vanaf 5 december de witlofprijzen zoals gebruikelijk geleidelijk zouden stijgen. Dat gebeurde toen nog niet; op BelOrta zakte de prijs voor de sortering Kort Grof zelfs geleidelijk van 81 cent per kilo op 1 december naar 40 cent op 9 december. Vanaf dat moment is wel sprake van een trendbreuk, want prijs gaat, zij het moeizaam, omhoog. Op vrijdag 17 december is met € 1,34 de voorlopige piek bereikt. De maandag erop zakte de prijs weer naar 98 cent om de dag erop weer te stijgen naar € 1,30.

Prijsvorming REO Veiling

Op REO Veiling zit de prijs voor de sortering Kort Grof 27 op 1 december op 70 cent per kilo om vervolgens te zakken tot 36 cent op 10 december. Daarna zet een prijsstijging in, maar die blijft bij REO hangen tussen 70 en 80 cent. Met Kort Grof 33 gaat het wat beter, daarvan stijgt de prijs van eveneens 36 cent op 10 december naar rond de 80 cent tussen 15 en 20 december. Op 22 december zit de prijs met € 1,03 voor het eerst sinds 11 november weer boven de euro per kilo.

Onzekere markt?

Naar de oorzaak van de toch moeizame prijsvorming is het gissen. De aanvoer is niet extreem hoog en zeker niet hoger dan in voorgaande jaren, geeft een kenner uit de witlofsector aan. Wellicht dat de beschikbaarheid van andere groente door het uitblijven van vorst een rol speelt. “Maar wat er echt aan ten grondslag ligt? Ik weet het niet. Misschien dat onzekerheid rond de markt de belangrijkste oorzaak is van een ander koopgedrag bij de handel.”

Witlof in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost los witlof volgens de supermarktscanner deze week € 2,30 per kilo. Bij Dekamarkt en Plus is dat € 2,18. Jumbo heeft actieweek met een prijs van eerder € 2,18 naar € 1,98; bij Hoogvliet is het witlof even duur, maar dan zonder actie en die prijs hanteert deze supermarkt al enige weken. Ook Dirk rept niet van actieprijzen, maar daar is de consument met € 1,90 wel nog net iets goedkoper uit. Vorige week was het bij Dirk wel actieweek, toen was de prijs € 1,38.

Of registreer je om te kunnen reageren.