Vollegrond

Achtergrond

Markt: Slecht eindejaar voor prijs witlof

De prijs voor witlof is de afgelopen twee weken opgeveerd, maar lang niet genoeg om de kostprijs goed te maken. Het is het sluitstuk van vijf tegenvallende maanden.

Met uitzondering van februari en een dip in juni ging het nog niet zo verkeerd met de prijs van witlof. Tot en met augustus overheerste het optimisme. De resultaten waren minder dan in 2020, maar de stemming op de markt was goed. Vervolgens sloeg het sentiment om. Dat trok door tot in oktober en in november. In oktober piekte de prijs nog wel enkele keren, in november was daar geen sprake meer van. ‘Verrassend’ want juist de laatste jaren waren juist deze maanden financieel gezien helemaal niet verkeerd.

Ondermaatse prijs

De ondermaatse prijs in de voorbije periode heeft ervoor gezorgd dat aan het eind van het jaar van de eerder opgebouwde ‘winst’ niets meer over is. De vraag is hoe dit heeft kunnen gebeuren. Een goede verklaring voor deze prijsontwikkeling ontbreekt. Wel is zeker dat het niet te wijten is aan een overvloedig aanbod witlof; de producties zijn niets te hoog. Al met al zorgt de huidige situatie niet voor een goed begin van 2022.

Verband tussen telersprijs en retailprijs ontbreekt

Van slechte telersprijzen is in het winkelschap niets te merken, afgaande op de informatie van op de website supermarktscanner.nl. Deze inventariseert de winkelprijzen voor witlof in 2020 en in 2021. Hieruit blijkt dat de consument dit jaar vergeleken met vorig jaar in twee periodes meer kwijt was voor witlof: in het vroege voorjaar tot en met maart, en verder in de maanden vanaf eind augustus. Dat is precies in de periode dat de telersprijzen onder druk kwamen te staan.

€ 4,18 per kilo

Jumbo en Plus vragen deze week voor een kilo witlof € 2,18. Albert Heijn gaat daar overheen met een kiloprijs van € 2,38. Hoogvliet gaat nog wat verder: € 2,58 per kilo. Retailers Coöp en Jan Linders gaan voor het echte vuurwerk. Bij beide supermarkten moet voor een kilo witlof € 4,18 worden afgerekend.

Prognose: ongewis.

Of registreer je om te kunnen reageren.