Vollegrond

Achtergrond

Markt: Witlof toch weer (ruim) onder de euro

Begin november was de verwachting dat de witlofprijs even tegen een dipje aanliep. Er kwam een hele korte en flinke opleving, maar daarna zakte de prijs in de loop van twee weken toch weer naar het niveau van dat dipje.

Tussen 25 oktober en 3 november zakte de prijs voor Kort Grof bij BelOrta van € 1,65 naar 77 cent per kilo. Wat toen op een tijdelijke dip leek, blijkt toch anders te zijn uitgevallen. Weliswaar ging de prijs in enkele dagen weer naar € 1,69, maar daarna zette opnieuw een dalende prijstrend in tot aan 65 cent op 22 november.

REO Veiling en ZON

Bij REO Veiling zakte de prijs voor Kort Grof 27 van € 1,65 op 5 november naar 55 cent op 21 november. Kort Grof 33 zakte van € 1,59 naar 37 cent per kilo. Bij ZON fruit & vegetables heeft de prijsvorming sinds half oktober een enigszins ander verloop dan op de Belgische veilingen. Bij ZON zat de prijs begin november rond de euro, liep op naar het wat minder hoge niveau van € 1,31 op 12 november en zakte geleidelijk iets minder naar deze week tussen de 90 en 76 cent voor de sortering Kort Grof.

Geen verklaring

Voor het feit dat de verwachtingen van de tijdelijke prijsdip begin november niet zijn uitgekomen, heeft Chicogrow-adviseur Sjaak Gerardts geen verklaring. “Wat ik toen zei, geldt nog steeds. De vierkante meters zijn er nog niet en de producties van de wortels zijn niets te hoog. De wortels zijn wat grover dit jaar en dan verwacht je hogere producties, maar kennelijk is dat door de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen toch niet het geval.”

Aantrekkende prijzen

Vergeleken met de afgelopen twee jaren blijft de prijs in november dit jaar achter. Grofweg zien we in het prijsniveau verschillen van 50 cent tot € 1. In beide voorgaande jaren was in november sprake van een dalende prijstrend die in 2019 op 5 december eindigde en in 2020 op 15 december. De algemene verwachting is dat ook dit jaar, net als in voorgaande jaren, vanaf zeg 5 december de prijsvorming voor witlof geleidelijk zal gaan aantrekken.

Witlof in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost witlof met 4 stuks in een zak € 1,99. Coop rekent voor 4 stuks in een zak van 500 gram eveneens € 1,99. Bij Jumbo zijn de kosten volgens supermarktscanner.nl voor 4 stuks verpakt op een schaaltje € 1,98. Bij Jan Linders is witlof in een zak van 500 gram deze week in de actie voor een prijs van € 1,99.

Voor los witlof is de consument bij Dirk € 1,78 per kilo kwijt. De Plus rekent € 2,18. Vomar telt 30 cent per stuk waarbij 4 stuks volgens de website circa 680 gram wegen. Dat is dan circa € 1,78 per kilo, dus gewoon dezelfde prijs die Dirk deze week vraagt.

Prognose: Aantrekkende prijzen vanaf 5 december

Of registreer je om te kunnen reageren.