Vollegrond

Achtergrond

Markt: Witlof loopt tegen dipje aan

In vergelijking met vorige week is de prijs voor witlof wat gezakt. Deze dip is naar verwachting tijdelijk.

Een mogelijke oorzaak voor het lagere prijsniveau is het wegvallen van een handelsdag in het begin van deze week in België en in Duitsland. De christelijke dagen Allerheiligen en Allerzielen gaan in die landen hand in hand met een vrije dag. De lofproductie loopt ondertussen gewoon door. Voor de handel betekent dat even wat meer aanbod.

‘Matige productie’

Het is zeker niet zo dat er sprake is van een opleving van de productie. Op veel trekbedrijven wordt nu overgeschakeld naar nieuwe wortels, met opbrengsten die niet direct hoog uitvallen. Volgens Chicogrow-adviseur Sjaak Gerards blijft de eerste productie bij ‘zijn’ allervroegste omschakelaars beperkt tot zo’n 55 kilo per vierkante meter. Het eerste lof blijft deze keer aan de korte kant, verklaart hij, door de wat minder zonrijke groeiomstandigheden op het veld in vergelijking met vorige jaren.

Dat is met name merkbaar bij de fijnere wortels. Deze wat mindere productie is tijdelijk, voegt Gerardts toe. “Het trekt snel bij alweer bij als de wortels wat meer koude hebben gehad. Daarom mag verwacht worden dat de huidige prijsdip zich snel herstelt, in ieder geval tot de productie met de nieuwe wortels echt op stoom is.

Een jaar geleden

Karakteristiek in dit verband is de stand van zaken begin november 2020, toen met piekprijzen. Pas in de laatste week van deze maand zakte het niveau tot minder onder een euro per kilo.

Winkelschap

In het winkelschap is er opvallend veel variatie in de prijsstelling. Plus is deze week aan het stunten met witlof voor € 1,18 per kilo. Coöp en Jan Linders vragen € 3 per kilo meer: € 4,18 per kilo. Jumbo: € 2,18, Albert Heijn € 1,99 voor 4 stuks.

Verwachting: prijsherstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.