Vollegrond

Achtergrond laatste update:3 jul 2020

Markt: Telers- en winkelprijs witlof buiten verhouding

De prijs voor witlof zit dik onder kostprijs, in ieder geval voor de teler. In de winkelschappen wordt echter nog steeds vastgehouden aan hoge coronaprijzen.

Tot 18 maart hielden de prijzen voor witlof in het winkelschap gelijke tred met de prijsvorming in maart 2019. Exact op dat moment kwam er in vergelijking met een jaar geleden 40 tot 50 cent per kilo witlof bovenop de consumentenprijs, toevallig in dezelfde week waarin premier Rutten vanuit zijn Haagse Torentje kwam vertellen dat Nederland zich schrap moest zetten.

‘Supermarkt lachende derde’

Tot begin juni stond daar een nette prijsvorming voor de telers tegenover, vanaf dat moment is de prijs weggezakt tot 40 tot 50 cent. Op de supermarktprijzen heeft dat echter geen enkel effect gehad, in de vorm van (wat) lagere prijzen. “De supermarkten behoren tot de lachende derden van de coronacrisis”, constateert Dirk Spruit enigszins wrang. “Blijkbaar is er ook geen drang om winkelacties te organiseren.”

Minder opzetten

Het enige wat je voor de huidige prijsvorming zou kunnen bedenken, is dat er veel concurrentie is van veel andere groenten en telers onder invloed van de coronaprijzen meer wortels hebben opgezet dan aanvankelijk de bedoeling. Die lijn doortrekkend, zou de genoemde prijsdip vanaf begin juni geleid moeten hebben tot het opzetten van minder wortels.

Nog een reden om de productie wat te temperen, is de beperkte wortelvoorraad op veel bedrijven. Het effect daarvan moet de komende week terug te vinden zijn in een afname van het aanbod en in een herstel van de prijsvorming. Daarmee verandert echter niets aan de volledig uit de pas lopende prijspolitiek die de supermarkten voor witlof menen te moeten hanteren.

Enkele supermarktprijzen in deze week (per kilo): Plus € 1,78, AH: € 1,98, Jumbo € 2,38. Alleen Dirk blijkt toont enige actiebereidheid met een prijs van € 0,28 per krop (los lof).

Verwachting: licht prijsherstel

Of registreer je om te kunnen reageren.