Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aspergeprijs tikt af en toe € 4 aan

Aan de dalende prijstrend van asperge kwam op 30 april een einde. Sindsdien is de prijs stabiel, op een niveau tussen € 3 en € 4 per kilo voor de beste sortering.

Op 30 april werd de verwachting nog uitgesproken dat de prijsvorming van asperge zich in de tweede helft van week 19 – de week van Bevrijdingsdag – zou herstellen.

De weg opwaarts werd weliswaar gevonden, maar de bovengrens lag op prijzen net iets boven de € 4 per kilo en regelmatig toch ook wel eronder.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables was de prijs op 30 april € 2,77 per kilo voor de sortering AA Extra Wit. Daarna steeg de prijs geleidelijk tot € 4,58 op 7 mei.

Daarna was echter weer sprake van een dalende trend, tot de prijs van € 2,95 op 14 mei.

Sindsdien zit het prijsniveau op net iets boven de € 4 per kilo.

The Greenery

Bij The Greenery was de aspergeprijs op 30 april € 3,20 per kilo voor de sortering AA X-Wit. Op 6 en 7 mei werden prijzen net iets boven € 4 voor de klok betaald.

Daarna was sprake van een dalende prijstrend tot € 2,60 op 12 mei. Vervolgens gingen de prijzen geleidelijk weer omhoog en werd op 18 mei met een prijs van € 4,05 voor het eerste weer een prijs boven € 4 betaald.

Aantrekkende exportvraag

Met zomerse weersvoorspellingen en Hemelvaart en Pinksteren voor de boeg zou de prijsvorming voor asperge zich kunnen verbeteren.

Misschien dat een voorzichtige opening van de restaurants vanaf 1 juni ook nog een positief kan hebben op de laatste, zeg drie, weken van het seizoen, maar die hoeveelheden zullen gering zijn.

Sinds een paar dagen is er ook weer meer exportvraag naar asperges vanuit Duitsland en dat heeft volgens een marktkenner meer invloed, gezien de hoeveelheden waar het om gaat. “Wat ‘Duitsland’ in een dag koopt, daar kan de horeca een hele week mee vooruit.”

De verwachting is wel dat door deze vraag het prijsniveau zich in ieder geval zal handhaven.

Asperge in de suprermarkt

Verpakte witte asperges kosten bij Albert Heijn deze week € 5,49 voor 500 gram. Geschild kosten ze € 5,99 voor 400 gram. Jumbo vraagt dezelfde prijzen. Bij de Plus zijn ongeschilde asperges deze week in de actie voor € 2,99 per 500 gram. Geschild kosten ze echter € 6,49 per 400 gram. Jan Linders houdt het op een prijs van € 9,98 per kilo ongeschilde asperge.

Markttendens: stabiele prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.