Vollegrond

Achtergrond

Aspergeteler Snijders: ‘Elke dag improviseren’

Aspergetelers hadden rond Pasen een topweek. De klanten stonden in de rij, op 1,5 meter van elkaar. Ook bij Elle Snijders uit Roggel (Limburg). Komende weken gaat de productie fors omhoog. De verkoop moet mee. Snijders experimenteert daarom met nieuwe afzetmethoden ten tijde van de coronacrisis.

Ze heeft een topweek achter de rug. Veel kilo’s asperges verkocht en dat voor een prima prijs. Klagen doet Elle Snijders niet. Zeker niet na haar ervaringen tijdens de paasdagen. Vanuit Zaandam, Haarlem en Rotterdam kwamen ze naar haar aspergeboerderij in het Limburgse Roggel. Asperges inladen en dan nog een wandeling door het aangrenzende Leudal.

De kilo’s vlogen de deur uit. Natuurlijk, het was een beetje lastig met al die hygiënemaatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Scherm boven de toonbank, strepen op de vloer, niet meer dan vier klanten tegelijk in de winkel en wattenstaafjes naast het pinapparaat. Sommige mensen zijn heel voorzichtig.

Lees verder onder de foto

Elle Snijders: “De top van de aspergeproductie komt over enkele weken. Dan wordt het echt spannend.” - Foto: Bert Jansen
Elle Snijders: “De top van de aspergeproductie komt over enkele weken. Dan wordt het echt spannend.” - Foto: Bert Jansen

Geen paniek, maar kwestie van schakelen

Elle Snijders heeft samen met haar man Ruud sinds 2011 een aspergebedrijf van 7 hectare. Na een aantal jaren was het allemaal redelijk voorspelbaar qua arbeid en afzet. Tot 2020, de coronacrisis gooit alles in de war.

Snijders is niet in paniek geweest. “Kwestie van schakelen. Zorgen maak ik me wel. Deze dagen weten we onze asperges nog goed af te zetten. Maar lukt dat ook nog als bij iedereen de asperges de grond uit vliegen? Over enkele weken is het zover. Dan wordt het echt spannend.”

Arbeiders uit Portugal op het nippertje naar Nederland

Schakelen dus. Snijders werkt met een vaste groep van aspergestekers uit Portugal. De tickets voor de eerste stekers waren gekocht, op 26 maart zou er een aantal arriveren. Nadat diverse landen drastische maatregelen namen tegen het coronavirus, zag Snijders de bui hangen. Ongetwijfeld zou het luchtruim snel dichtgaan. Het lukte haar de hele groep op een van de laatste vluchten naar Nederland te krijgen. Probleem 1 was opgelost. De groep was net op tijd.

Vlak voordat de eerste asperges werden gestoken, ging de horeca dicht. “Dan schrik je wel. Bij ons gaat het om een aanzienlijk deel van de afzet. Gelukkig is dat kanaal niet helemaal weggevallen. Ondernemers zijn creatief. Sommige restaurants brengen diners aan huis. Ook met onze asperges. Samen hopen wij deze crisis te overleven.”

Asperges aan huis bezorgen

Maar ze wil niet afhankelijk zijn van anderen. Nooit lijdzaam afwachten, maar handen aan de schop. Ze bezorgen nu asperges aan huis. Naast zijn baan als medewerker op een varkensbedrijf levert haar man Ruud nu vier dagen per week bestellingen rond in de omliggende dorpen.

Op verschillende websites is aspergeboerderij Oppe Haes in Roggel nu te vinden. Bijvoorbeeld op aspergesvandeteler.nl, een initiatief van de horeca in samenwerking met de landbouworganisaties met als doel om consumenten, restaurants en telers lokaal aan elkaar te koppelen.

Lees verder onder het Facebookbericht

Ook van ver weg komen bestellingen binnen. Wat te doen? Snijders denkt daarom na over bezorging door een pakketdienst. “Gaan we komende dagen uitproberen. We verpakken de asperges in een doos met een koelpad. Kwaliteit staat voorop. Lukt het om ons product binnen een dag bij de klant te krijgen? De pakketbezorgers hebben het deze weken razend druk, want iedereen bestelt bij webshops. We gaan het zien.”

‘Blijf tot 24 juni asperges eten en steun telers’

Het is elke dag improviseren. Wat te doen met klanten die de asperges wel willen ophalen, maar absoluut niet met Snijders of een van haar medewerkers in contact willen komen? “Voor die groep gaan we een ophaalpunt op het erf inrichten. Ik hoop dat dat gaat werken. In deze tijden moet je van alles uitproberen.”

Vooruit kijken is moeilijk. Eind april, begin mei komt de productie op zijn top. Lukt het dan nog om al haar asperges goed af te zetten? Ze roept de consument op om niet alleen nu, maar tot 24 juni asperges te eten en zo de telers te steunen.

“Er gebeuren ook mooie dingen”, zegt ze. “Geregeld komt hier iemand die asperges voor zijn hele straat meeneemt. En de aandacht voor koken en voor voedsel uit de eigen streek neemt toe. Hopelijk blijft dat.”

Wat is het effect van corona op de afzetketen? Kijk het webinar van Food&Agribusiness met Marc Jansen (CBL) en Pierre Berntsen (ABN Amro) daarover terug

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.