Vollegrond

Achtergrond

Markt: Vrolijke kerst voor witlof

De witlofprijs is na een dip weer goed opgekrabbeld. Na de feestdagen zal de prijs weer wel afnemen, zo wordt verwacht, maar slechts in beperkte mate.

De witlofprijs is na een dip vanaf Sinterklaas, sinds midden vorige week weer vlot en goed hersteld. De kerstvraag heeft daar zeker mee te maken. Voor de komende weken en maanden ziet het er ook goed uit, want het aantal wortels is niets te ruim: dat aantal ligt zo’n 10 tot 20% lager dan vorig jaar. Bovendien is de wortelmaat gemiddeld genomen aan de fijne kant.

Vier in een pond

De producties per vierkante meter lopen inmiddels op, maar per saldo zal de productie zeker niet overvloedig zijn. Nog een aspect is dat vanwege de fijnere wortels voor een pondsverpakking vaak vier kroppen nodig zijn. Dat werkt ook nog eens ‘productieverlagend’. Doet de markt gewoon zijn werk, dan zouden deze omstandigheden een basis moeten zijn voor een gezonde marktsituatie.

In het winkelschap

Witlof is in het winkelschap opvallend vriendelijk geprijsd, dat valt op. Jumbo en Plus vragen € 1,98 per kilo, AH biedt lof in flowpack aan voor € 1,59 per vier stuks, of los lof voor € 1,09 per pond.
Op de website supermarktscanner.nl is de prijsgeschiedenis voor witlof te volgen. In dit overzicht is te zien dat de prijs in 2020 sinds het begin van de coronaperikelen boven de prijsvorming in 2019 lag. Alleen nu, in december, is de prijsvorming in 2020 en 2019 nagenoeg gelijk.

Verwachting: na de feestdagen enige prijsdaling, maar zeker niet verontrustend

Of registreer je om te kunnen reageren.