Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijs asperge op peil door koud weer

De asperges komen dit jaar met minder grote pieken de grond uit. De prijs blijft daardoor beter op peil.

Rond Pasen was er een kleine piek te zien van de prijzen voor de betere aspergesorteringen rond en een stukje boven de € 6 per kilo. Daarna daalden de prijzen iets onder de € 4, maar deze week stegen ze weer naar rond de € 5. Dat is een stuk beter dan in 2018, toen de prijzen in mei rond de € 2 schommelden. Het was echter weer wat minder goed dan in 2017, toen de prijzen in de eerste helft van mei rond de € 6 bewogen met positieve uitschieters tot boven de € 8. Later in de maand daalden de prijzen wel naar onder de € 3.

Volume laag, veilingklokken hoog

Het prijsverloop voor de veilingklokken van Royal ZON en van The Greenery loopt gelijk op. Bij ZON was het traditionele dipje na Pasen te zien, met een laagste dagprijs voor AA Extra Wit van 3,66 op 29 april. Maar op 8 mei noteerde ZON alweer € 5,10. Dat prijsherstel heeft alles te maken met de lage volumes die worden aangevoerd. Door het koude weer, maar ook nog als gevolg van de nawerking van de droogte van vorig jaar zijn de producties momenteel wat minder.

Geen grote pieken meer verwacht

Er worden ook met het verwachte iets warmere weer toch geen grote aanvoerpieken meer verwacht. Zo’n 60% van de asperges voor dit jaar zijn nu wel uit de grond. Dat is niet anders dan andere jaren rond deze tijd. Alleen vorig jaar waren de telers in mei al een stuk verder, door het toen uitzonderlijk warme en zonnige voorjaarsweer. Door het weinig spectaculaire voorjaarsweer is de kwaliteit van de asperges goed op orde.

Vraag uit eigen land

De vraag naar de Nederlandse asperges komt voornamelijk uit eigen land. Frankrijk doet ook wel wat mee. Maar Duitsland lijkt nog goed toe te kunnen met de eigen productie. Spanje doet alleen mee met hele lage prijzen.

Supermarkten troeven elkaar af

De Nederlandse supermarkten beconcurreren elkaar al een paar weken met beurtelings aanbiedingen. AH heeft witte asperges nu in de Bonus voor € 5,98 per kilo. Jumbo pakt nog wat gedurfder uit met een seizoensaanbieding asperges voor 4,98 per kilo. Dirk adverteert met asperges van € 7,78 voor € 3,98 per kilo. Plus is even uitgestunt en heeft het witte goud voor € 9,98 per kilo op de website staan.

Prognose: door het iets betere weer zal het volume iets oplopen. De prijs zou daardoor iets kunnen zakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.