Vollegrond

Achtergrond

Markt: Beperkt aanbod en winkelacties goed voor witlofprijs

Na een dip tussen begin en eind oktober zitten de witlofprijzen weer in de lift. De opwaartse trend is te danken aan verkoopacties die her en der zijn of worden gehouden, en het stroeve verloop van het rooien van de nieuwe wortels.

“Vandaag brengt kort grof lof in België € 2,30 per kilo op, voor Flandria Q is dat zelfs € 2,55. Het geeft aan dat er echt vraag is”, meldt Sjaak Gerardts van adviesbureau ChicoGrow. “Klanten uit Duitsland bellen me met de vraag of er nog ergens witlof te koop is voor hun afnemers.”

Rooien nieuwe wortels moeizaam

De opgaande lijn begon twee weken geleden, in de hand gewerkt door de afnemende producties van wortels uit teeltjaar 2018. Nog een reden is dat het rooien van de nieuwe wortels door de al weken aanhoudende natte omstandigheden niet overal even vlot verloopt. Veel oude wortels liepen tijdens de droogte- en hitteperiode vorig jaar op het veld de nodige stress op. Dat werkt nu drukkend op de productie, dus ook op het aanbod. Veel nieuwe wortels hebben de laatste weken met hun voeten in het water gestaan in combinatie met relatief hoge temperaturen. Dat zijn omstandigheden die stimulerend kunnen werken op schimmels als phytophthora en sclerotinia.

Nieuwe witlofwortels

De stroeve rooiomstandigheden zorgen ervoor dat pas komende week (week 46) het eerste lof van de nieuwe wortels beschikbaar komt, en dan ook nog maar mondjesmaat. Normaal is dat het geval in week 41 of 42. Veel grote trekbedrijven gaan volgende week pas aan de slag met eerste nieuwe wortels, het lof hiervan komt pas over een maand op de markt.

Acties witlof bij supermarkten

Deze week loopt er een actie met witlof bij Albert Heijn, volgende week zijn onder andere Aldi België en Delhaize aan de beurt. Alles bij elkaar genomen ligt het daarom voor de hand dat de huidige prijsvorming voorlopig in de benen blijft.

Plus en Jumbo vragen deze week € 1,78 per kilo los witlof, AH vraagt € 1,59 voor 4 kroppen. Delhaize verkoopt zijn (hydro)witlof deze week voor € 2,45 per kilo.

Marktverwachting: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.