Vollegrond

Achtergrond laatste update:15 feb 2018

Flinke prijsdip witlof

Zo gesmeerd als het rond en tijdens carnaval loopt met de bieromzet, zo traditioneel stroef gaat het met de prijzen van witlof. Kort grof lof brengt op de veilingen zo’n 40 cent op, dik lof blijft daar nog zo’n 10 cent onder. Dit zijn prijzen die de kostprijs nog niet voor de helft dekken.

Pak de prijstendensen over de laatste jaren er maar bij, dan is te zien dat februari en maart meestal de maanden zijn met lauwe prijzen. In 2017 diende de prijsval zich overigens pas eind maart aan, dat was een duidelijke uitzondering op ‘de regel’.

Ongetwijfeld speelt de leutstemming in Zuid-Nederland een rol spelen bij de menukeuze, maar in deze tijd gaat ook een groot deel van Nederland op vakantie. Tel daar bij op dat bijna alle groenteninkopers vorige week op de Fruit Logistica in Berlijn waren, en dat door de kwaliteit van de nu bruikbare rassen de lofproductie erg hoog ligt. Dat zijn stuk voor stuk argumenten die ieder voor zich meer of minder bijdragen aan de prijssituatie.

Weer onder verwijzing naar het prijsverloop in de afgelopen jaren, ligt het voor de hand dat de prijsdip tijdelijk van karakter zal zijn. Veel aanbod van andere Nederlandse groenten is er nu nog niet, de verwachting is daarom dat de prijzen zullen herstellen op het niveau van januari.

Witlof Peperduur in supermarkt

Hoe groot is dan het contrast met de prijzen voor de consument: Jumbo vraag voor een kilo lof € 2,78, en Albert Heijn wil € 1,49 voor 4 kroppen. Dan is Plus – met een prijs die ook nog altijd 4 tot 5 keer hoger ligt dan de telersprijs – bescheidener met € 1,98 per kilo.

Prognose: prijsherstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.