Vollegrond

Achtergrond

Witlof houdt prijs vast

Naar verwachting zal de huidige prijsvorming voor witlof zich ook op de korte termijn handhaven. Telers die zelf hun witlof afzetten, praten momenteel over een prijsniveau van circa € 1,- per kilo voor de sortering Kort Grof.

Bij de prijsvorming voor witlof is na Nieuwjaar vaak sprake van een dalende lijn, maar dit jaar blijven de prijzen vrij constant en op een niveau van rond € 1 per kilo bij telers die rechtstreeks handelen met hun afnemers, zoals exporteurs, groothandelsbedrijven en supermarkten. Een van hen maakt ook duidelijk dat die rechtstreekse handel doorgaans enkele dubbeltjes per kilo meer oplevert dan handel via de veiling. “Als je witlof zo goedkoop mogelijk wil inkopen, moet je op een veiling zijn. Wij onderhandelen en proberen het maximale uit de markt te halen. Wij verkopen ook nooit witlof onder een bepaalde bodemprijs. Ja dat kan, want we blijven nooit met onze witlof zitten. Elk product heeft een bepaalde waarde. Je moet er misschien meer moeite voor doen, maar uiteindelijk wordt die moeite als je het over een seizoen bekijkt ook beloond.” De beschikbare prijzen van Nederlandse en Belgische veilingen bevestigen min of meer dit beeld, daar ligt de prijsvorming voor kort grof lof momenteel tussen 80 en 90 cent per kilo.

Lagere producties

Hoewel de wortels dit jaar aan de grove kant zijn, gaat dat op dit moment nog zeker niet ten koste van de kwaliteit. Wel vallen de producties per bak gemiddeld genomen lager uit, wat alleen te compenseren valt door goede prijzen af te dingen. Daarbij is de prijsvorming van de sortering Kort Grof voor 90 tot 95% leidend. De verwachting is dat die prijsvorming in ieder geval voor de korte termijn redelijk stabiel zal blijven.

Verwachting: stabiele prijsvorming

Maak zelf prijsvergelijkingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.