Vollegrond

Achtergrond 1268 bekeken

Aspergeprijs doet stap terug

De prijsopleving voor asperge in de week voor Moederdag maakte deze week plaats voor een gestage prijsdaling. Deze dip was te voorzien, weten ingewijden. “Dat trekt weer wel bij.”

Veiling ZON en The Greenery laten een vergelijkbare prijsontwikkeling zien, tot minder dan € 3 voor de beste asperges in de maat AA. In vergelijking met vorig jaar in dezelfde week is dat zo’n 75 cent tot € 1 per kilo minder. Vorige week hadden veel supermarkten asperges in de reclame en werd er volop verkocht. Dat gaat nu een tandje minder, zoals dat altijd wel het geval is direct na Moederdag. Daar komt dit jaar bij dat het huidige aanbod op zijn top zit door het groeizame weer en omdat telers met vroege percelen zich vanwege het koude weer genoodzaakt zagen om langer door te gaan met steken dan de bedoeling was. Dat gaf extra aanbod. Voor het gewas is het veruit het beste als gestopt wordt met oogsten onder omstandigheden dat de groei vlot doorgaat, maakt een teeltdeskundige duidelijk. Telers met vroege percelen zullen deze week gebruiken om de oogst af te ronden en de percelen klaar te maken voor hergroei.

Prijsontwikkeling asperge gedurende de afgelopen drie maanden tot en met 18 mei. Prijzen ZON Fruit &Vegetables.
Prijsontwikkeling asperge gedurende de afgelopen drie maanden tot en met 18 mei. Prijzen ZON Fruit &Vegetables.

Duitse vraag sterk verminderd

De huidige hoge aanvoer blijft niet alleen tot Nederland beperkt, daarvan is ook sprake in omringende landen als België, Frankrijk en Duitsland. Vorige week kampten Duitse handelaars nog met een tekort aan asperges van eigen bodem. Eind vorige week was de Duitse vraag naar Nederlandse asperges al minder en begin deze week was die opgedroogd.

Bronnen verwachten dat de prijsdip tijdelijk zal zijn. Het weer blijft de komende dagen weliswaar op een groeizaam niveau, maar volgende week is het ook Hemelvaartsdag.

Prognose: licht prijsherstel

Of registreer je om te kunnen reageren.