Vollegrond

Achtergrond

Aspergeseizoen heeft aanvoerpiek al achter de rug

De begin april uitgesproken verwachting dat de aspergeprijzen met het zicht op Pasen zouden gaan stijgen, zijn uitgekomen. Als de voortekenen niet bedriegen, zal het seizoen verder een redelijk rustig verloop krijgen.

In de week voor Pasen lag het prijsniveau bij ZON fruit & vegetables rond € 6 per kilo voor de sortering AA Extra Wit en rond € 5,70 voor AA I-S. Daarmee kwam de prijs terug op een redelijk niveau, maar bleef toch beduidend lager dan vorig jaar. Dat is nog steeds het gevolg van de explosieve stijging van de aanvoer in de laatste week van maart toen de prijs ook kelderde naar € 4 tot € 4,40.

Prijs onderuit

Blijkbaar hebben de retailers hebben hun inkopen in de eerste drie dagen van de week voor Pasen gedaan, want op donderdag en vrijdag ging door gebrek aan vraag de prijs flink naar beneden, stelt de woordvoerder van ZON fruit & vegetables. Dat kon niet gecompenseerd worden door export van asperges naar bijvoorbeeld Duitsland, omdat ook daar volop asperges beschikbaar waren. Op Goede Vrijdag werd op ZON fruit & vegetables voor AA Extra Wit het dieptepunt van € 3,15 per kilo geklokt.

Prijsherstel na Pasen

In de eerste dagen na Pasen is de prijs echter weer richting de € 6 voor Extra Wit en € 5,60 voor AA I-S gegaan. Met acties van de retail in het vooruitzicht zal er voorlopig sprake zijn van een vragende markt waardoor de prijzen naar verwachting stabiel zullen blijven. Dat is mede ingegeven door het huidige productieniveau; het koude weer heeft de productie duidelijk geremd. Op ZON is sprake van een dagelijkse aanvoer van 70% ten opzicht van de dagen voor Pasen.

Seizoen tot nu toe

Bekekend over twee maanden vertoont het niveau over de belangrijkste sorteringen AA Extra Wit, AA I-S en AA sinds half februari een dalende tendens met hier en daar kleine prijsoplevingen. Vorig jaar zakte de prijs vanaf 20 maart ook, maar bleef wel op een hoger niveau. Pas na Pinksteren ging de prijs toen echt naar beneden om niet meer te herstellen.

Perspectief traditionele teelt

Wat dat betreft zijn de vooruitzichten nu beter. Immers, er zijn al veel asperges geoogst waardoor een nieuwe piek in de aanvoer niet snel te verwachten is en ook niet zo extreem zal zijn als in de voorbije periode. Dat biedt perspectief voor de traditionele onverwarmde teelten. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat het traditionele seizoen een vrij stabiel verloop zal krijgen als het om aanvoer en prijzen gaat. Of zo als een insider het inschat: “Vorig jaar hadden de telers met onverwarmde asperges qua prijsvorming pech; dit jaar zou dat wel eens heel anders kunnen uitpakken”.

Verloop aspergeseizoen tot en met 20 april 2017
Verloop aspergeseizoen tot en met 20 april 2017

Asperges in Duitsland

Op de Duitse groothandelsmarkten domineren de asperges uit eigen land, stelt het Duitse marktbureau BLE vast. Duitse witte asperges hebben in week 15 een marktaandeel van 82,9%. Daarna volgen Griekenland (9,7%), Nederland (6,4%), Polen (0,6%) en Peru (0,4%). Ook in Duitsland was sprake van een aantrekkende markt in de week voor Pasen. Gemiddeld werd in die week voor Nederlandse witte asperges € 5,43 betaald en voor Duitse € 5,07. Vorig jaar zaten de prijzen tussen € 9 en € 10.

Asperges in de supermarkt

Bij Albert Heijn zijn verpakte asperges onder het logo ‘buitenbeentjes’ in de bonus voor € 4,99 per kilo. Dat kosten 500 gram verpakte witte buiten de bonus eveneens. Geschilde kosten € 5,99 per 400 gram. Jumbo vraagt voor 400 gram geschilde € 5,95 en Plus € 5,99. Bij Plus kosten losse witte € 4,99 per 500 gram. Jan Linders vraag € 7,98 per kilo voor losse en € 4,99 voor 400 gram geschilde.

Maak zelf prijsvergelijkingen op gfactueel.nl

Foto

  • Prijsvorming asperge Extra Wit bij ZON fruit & vegetables (bron: gfactueel.nl).

    Prijsvorming asperge Extra Wit bij ZON fruit & vegetables (bron: gfactueel.nl).

Of registreer je om te kunnen reageren.