Doorgaan naar artikel

Witlof heeft structureel een prijsprobleem

Witlof beweegt zich al vanaf maart in een prijsbandbreedte van 60 à 70 cent. Dit niveau is al meer dan tijdens de dip in de eerste maanden van dit jaar, maar het lijkt – kijkend naar de structuur van de markt – het maximum wat de handel voor het product wil geven: een vervelende vorm van gewenning.

De handel is niet bereid meer voor witlof te betalen, en producenten zijn niet in staat die status quo structureel te doorbreken. En dus gaan bedrijven op een gegeven moment hun knopen tellen: de productie verminderen of stoppen. In eigen land is dat al enkele jaren aan de orde. Insiders in België weten dat aldaar dit jaar 8 telers zijn gestopt, of gaan stoppen als ze door hun huidige voorraad wortels heen zijn. Enkele grotere bedrijven matigen hun lofproductie. In Frankrijk zouden 15 tot 20 bedrijven op de nominatie staan hun deuren een deel van het jaar of helemaal te sluiten. Vaak zijn dit oudere bedrijven, weet een ingewijde, die eigenlijk toe zijn aan modernisering, maar die het ontbreekt aan de benodigde financiën, en door de structurele malaise waarschijnlijk ook aan voldoende ambitie. Het duidt alles bij elkaar op weinig perspectief voor een vitale toekomst.

Minder gangbaar gezaaid

Het areaal witlofwortels in Frankrijk, België en Nederland neemt af, leert een belrondje langs enkele zaadbedrijven. Concrete cijfers ontbreken, maar de geluiden zijn steeds hetzelfde: het wortelareaal in Nederland is gelijk of iets lager in vergelijking met 2015, in België is er enige krimp, en in Frankrijk is het areaal in 2016 zo’n 10 procent lager.

Volgens adviseur Bart Hesen van bureau Chicogrow leert navraag dat in Frankrijk in 2015/2016 er een krimp is van 400 tot 500 hectare, op totaal zo’n 6000 hectare. Van die afname is 200 tot 250 hectare toe te schrijven aan witloftrekkers die ermee stoppen, en de rest vanwege minder inzaai in 2015.

Volgens Hesen is er geen sprake van dat de handel voor witlof een soort psychologische grens voor de prijs hanteert, maar houdt de beperkte prijsvorming direct verband met de afnemende consumptie. In de ombuiging van die trend ligt volgens hem dan ook de enige effectieve sleutel. “Meer consumptie, dat is waar het om draait, maar dat lukt alleen met lof van een goede kwaliteit. Telers die nu nog zeggen dat de consument niet let op een kenmerk als pitlengte, snappen het niet.’

‘Meer biowortels nodig’

De krimp in de productie en wortelteelt geldt specifiek voor de het gangbare lof. Voor de productie van biologisch witlof zou het wortelaanbod absoluut omhoog kunnen, stelt Geert Langerak van wortelteelt/handelsbedrijf Flevolof uit Espel. Het bedrijf was afgelopen woensdag aanwezig op de jaarlijkse biologische velddag in Lelystad, op zoek naar biologisch telende akkerbouwers in Flevoland. Het marktaandeel voor biologisch witlof is weliswaar slechts 3 procent, maar met ruimte voor meer goede wortels, aldus Langerak. “Ik denk dat het aandeel biolof naar 5 procent kan, er is veel vraag naar biologische wortels.” Dat akkerbouwers desondanks nog niet in de rij staan om wortels te zaaien, heeft waarschijnlijk te maken met het imago, onder andere doordat witlofwortels een halfproduct zijn. “Dat is anders dan de teelt van een eindproduct, dat direct wordt afgerekend.” Langerak noemt voor biowortels een prijsniveau van 9 à 10 cent af land, met de verwachting dat deze prijs in de toekomst zeker niet lager wordt.

Weten wat witlof dagelijks voor de klok doet? Maak daarvoor een eigen overzicht met het prijsverloop.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin