Vollegrond

Achtergrond 1344 bekeken

Proefcentrum Herent komt met nieuwe rassenlijst witlof

De Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent heeft de nieuwste rassenlijst voor de gangbare witlofhybriden uitgebracht. De resultaten van elk ras zijn gebaseerd op eigen proefresultaten en uit de internationale samenwerking met Inagro in Rumbeke-Beitem en de Association des Producteurs d'Endives de France in Arras.

In een toelichting op de rassenlijst voor 2016 wijst onderzoeker Jonas De Win van het proefcentrum onder andere op het ras Bingo. Dit relatief nieuwe vroege ras heeft zich volgens hem weer bewezen met kwalitatief mooi lof, maar wel met een uiterste trekdatum tot half december. Dat is zo'n twee weken vroeger is dan volgens het advies van zaadhuis Hoquet. "We zagen dat de kwaliteit vanaf half december achteruit liep", aldus De Win. Het ras doet het ook goed in de teelt in de grond.

Het nieuwe ras First Lady geeft goed bewaarbare, vaste kroppen, en is sterk op roodverkleuring en pitafwijkingen. Het advies is wel te trekken met gematigde temperaturen. Verder wordt voor First Lady de voorkeur gegeven aan fijnere wortels.

Een matige temperatuur in de trekcel wordt ook aangeraden voor het ras Fakir, om zo de pitlengte te beperken. Het kwalitatieve ras is ook goed geschikt voor de grondteelt, van half januari tot februari. Het ras Daufine (Vilmorin) is al wel in de lijst opgenomen, maar in 2016 nog niet leverbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.