Vollegrond

Achtergrond

Witlof hoopt positieve flow vast te houden

De goede prijsvorming van witlof, waarvan sinds oktober sprake is, kende in de eerste tien dagen van november een verder oplopende lijn van prijzen tussen € 1,20 en € 1,80 naar de piek op 9 november van € 2,34 voor de sortering kort grof op de REO Veiling en zelfs € 2,88 per kilo bij BelOrta. Daarna zakte het niveau terug naar de huidige prijzen tussen €1 en €1,25 per kilo, maar dat zijn nog steeds redelijk goede prijzen.

Dit verloop liet zich ook in de afgelopen twee jaren zien, alleen lag de prijsvorming toen op een lager niveau en piekte de prijs in de eerste twee weken van november naar €1,75 in 2014 en €1,59 in 2015. In 2015 ging het vanaf half november snel bergafwaarts en die trend zette zich in december door. In 2014 was in december sprake van sterke schommelingen tussen 67 cent en €1,25.

Geen Sinterklaasdip?

Het zou mooi zijn als in 2016 de lijn die er sinds oktober is vastgehouden kan worden met prijzen die structureel hoger zijn dan in de voorgaande twee jaren. Als de voortekenen niet bedriegen, zou dat bewaarheid kunnen worden. Kenners spreken de verwachting uit dat de traditionele Sinterklaasdip dit jaar wel eens achterwege zou kunnen blijven.

Nieuwe wortels

De meeste telers zitten nog in de omschakelfase van oude naar nieuwe wortels. Waar het productieniveau van de oude wortels vrij lang op een goed niveau bleef, zien de telers die al ervaring hebben met nieuwe wortels een voorzichtig stijgende lijn in de productie van die nieuwe wortels. Het begon wat onder het normale niveau, maar inmiddels zit dat op het gemiddelde niveau.

Witlof hoopt positieve flow vast te houden

Minder wortels

Europees gezien is met name in Frankrijk sprake van minder wortels, omdat een deel van de wortels moest worden overgezaaid vanwege heftige buien kort na het zaaien, maar ook omdat overzaaien soms zelfs helemaal niet ging. Daarnaast zijn er nog wortels weggevallen door een vroege vlucht van de witlofmineervlieg. Ook in België is de wortelproductie per hectare wat lager uitgevallen dan gemiddeld, terwijl in Nederland juist vrij hoge producties werden gerealiseerd. Europees gezien zijn er echter minder wortels en dat zou een positieve invloed kunnen hebben op de witlofmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.