Vollegrond

Achtergrond

Bloemkool laat gaten vallen in oogstschema’s

Naar verwachting zal de aanvoer van bloemkool de komende dagen dalen omdat er bij diverse telers gaten in hun oogstschema's vallen.

Pas over een dag of tien zal de aanvoer weer gaan aantrekken. Tenminste, als de weersvoorspelling voor de komende dagen klopt, met slechts één tropische dag en daarna weer 'normale' temperaturen. Dat lijkt ook het mooiste scenario om de huidige prijs van rond €1 per stuk op peil te houden.

De prijzen in Europa liggen momenteel wel ver uit elkaar. In Nederland wordt klasse I verkocht voor circa €1 per stuk, terwijl dat in Duitsland 45 tot 65 cent is. In België wisselde Flandria Extra Plus kwaliteit op 3 juni voor maar liefst €1,87 van eigenaar, in de dagen daarvoor was dat €1,20 tot €1,30. De lage prijzen in Duitsland lijken vooral te verklaren door de macht van de supermarkten en verdeeldheid onder telers. In Duitsland staat dit jaar naar schatting 10 tot 15 porcent minder bloemkool dan vorig jaar. Dat is grofweg zo'n 600 hectare. In Nederland wordt iets meer bloemkool geplant dan in 2014.

De kwaliteit van de reeds geoogste vroegste plantingen was naar wens. Dat gold niet voor de prijs van 30 tot 50 cent. De reden daarvan was dat er concurrentie van Franse en Spaanse bloemkool, omdat daar het seizoen door de weersomstandigheden langer doorliep dan gebruikelijk. Bovendien was er ook nog het staartje van de winterbloemkool op de markt. Dat waren kolen die vanwege de lage prijzen tijdens de oogstperiode in de koelcel zijn gezet en bij een prijsopleving werden geleverd, waardoor de prijs weer zakte.

Sinds midden vorige week ligt de prijs op Veiling REO op een niveau van (soms ruim) boven een euro. Bij ZON fruit & vegetables is dat 87 cent tot €1,29 voor Premium bloemkool.

Tendens: dalende aanvoer met gelijkwaardige prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.