Vollegrond

Achtergrond

Tijd dringt voor bevredigend aspergeseizoen

Een klokprijs voor goede asperges van €5 per kilo is op zich helemaal niet zo verkeerd, maar afgezet tegen het huidige productieverloop ligt dat toch wat anders.

De asperges van de vroege rassen onder minitunnels en de jonge aanplant zijn onderhand wel de grond uit, maar verder is het steken met de handrem erop: van een royaal aanbod is geen sprake, dat rechtvaardigt een betere prijsvorming. Bovendien zou je een extra prijsprikkel mogen verwachten vanwege Moederdag, aanstaande zondag. Ook daarvan is geen sprake.

'Vaste afspraken zetten de toon'

"Anderhalve euro erbij, dat zou redelijk zijn", reageert aspergeteler Antonio van Beek in Terheijden op donderdag 7 mei met een uitbetaalprijs van €4,60 per kilo voor zijn asperges. "Ik zie gebeuren dat de grootwinkelbedrijven hun inkoopprijzen vastleggen. 'We moeten blij zijn dat die partijen grote volumes asperge uit de markt halen', wordt op de veiling gezegd. Maar feit is dat ik er niet blij van wordt, simpelweg omdat die prijsafspraken vooral in het voordeel van die winkelbedrijven uitvallen. We hebben nu zelfs asperges te weinig om die winkelbedrijven te beleveren."

Warm weer

Over ruim zes weken is de langste dag, dat is het einde van het aspergeseizoen. In deze relatief korte periode moet er nog een massa asperges groeien, gestoken worden, en worden afgezet. Medio volgende week worden enkele dagen erg warm weer verwacht. Met de beschikbaarheid van voldoende vocht na de neerslag van de afgelopen week, zit het er dik in dat het aanbod scherp zal toenemen. Vermoedelijk komt die opleving te laat om de markt voorafgaand aan Hemelvaartsdag en het daarop volgend begin van een lang weekend, te overspoelen. Wellicht geeft die situatie begin volgende week een prijsopdrijvende prikkel. Die productie-hausse zal overigens te kortdurend zijn om de huidige oogstachterstand weg te werken. Volgens de huidige weersverwachting valt de temperatuur in de tweede helft van de volgende week weer terug naar 16 à 17 graden.

De komende week wordt spannend: blijft een goede prijsvorming uit, dan lijkt het erop dat zich heel voorzichtig de contouren gaan aftekenen van een matig verlopend aspergeseizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.