Vollegrond

Achtergrond 5 reacties

'Witlofsector alleen gebaat met keus voor kwaliteit'

"Als men het zou aandurven om een derde van de productie te laten liggen, zou dat de marktsituatie enorm verbeteren", is de overtuiging van commercieel manager Jos van Dessel van de Belgische veilingkoepel BelOrta.

"De consument is het beu om op suikerbieten gelijkende witlofkroppen te kopen. Er wordt foutief geproduceerd, gericht op zo veel mogelijk kilo's. Met kroppen van 110 à 120 gram, met amper of geen pit, krijg je een perfect product voor de consument en kan de producent weer geld verdienen.

De reactie van Van Dessel volgt enkele dagen na het besluit van de LAVA-veilingen (BRAVA, REO, Mechelse Veilingen, LTV, PROFRUCO en Veiling Hoogstraten) om alle witlof van de klasse EB1 en lager uit de markt te nemen en niet meer op de klok aan te bieden. De maatregel is vanaf vorige week vrijdag (28 februari) van kracht en geldt tot nader order. Feitelijk betekent het dat witlof van minder dan 35 cent per kilo niet meer wordt verkocht, zodat de handel alleen nog de keus heeft voor witlof van goede kwaliteit, licht Van Dessel de maatregel toe. "Er is genoeg aanbod van goede kwaliteit." De telers krijgen voor de niet aangevoerde witlof een vergoeding van 13 cent per kilo. Blijft de vraag in hoeverre deze aanvoerbeperking werkelijk effect heeft op de markt, gezien het geringe aandeel van kwaliteit EB1 ten opzichte van de totale aanvoer. Feit is dat de prijssituatie aanhoudend dramatisch is in alle witlofproducerende landen.

De middenprijs voor witlof lag vorige week op de BelOrta-veilingen tussen de 36 en 42 cent per kilo voor de sortering kort-grof. Deze week is het tot op heden iets minder slecht met een middenprijs tot nu toe van zo'n 45 cent. Op de REO-veiling in Roeselare bracht de kort-dikke sortering vandaag 36 cent per kilo op. Nederlandse handelsorganisaties hebben geen topt op heden geen dwingende aanvoerbeperkingen ingesteld, gezien het beperkte effect dat hiervan volgens hen verwacht mag worden. "Met minder als klasse I doe je niet eens mee", aldus een woordvoerder.

Hoe diep de crisis voor witlof is, is ook te zien aan het verloop van de middenprijs voor witlof op de Belorta-veilingen in de eerste negen weken van dit jaar. Het aangevoerde volume is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2013. De cijfers voor 2013 in week 7: aanvoer 333.000 kilo, week 8: 322.000 kilo, week 9: 345.000 kilo. In 2014 in week 7: 360.000 kilo, in week 8: 342.000 kilo en in week 9: 310.000 kilo.

Prei

De LAVA-veilingen hebben een vergelijkbare maatregel genomen voor prei, ook voor dit product geldt dat klasse EB1 uit de markt is genomen en niet meer wordt geveild. De telersvergoeding is 2 cent per kilo.

Laatste reacties

 • JC Cokelaere

  Als witloofproducent op REO weet ik niets van een vergoeding van 13 cent per kilo voor het niet aangevoerde witloof. Die vergoeding bestaat niet en heeft nog nooit bestaan

 • Joost Stallen

  Heer Cokelaere, dank voor uw reactie. De info over de vergoeding komt van de heer Van Dessel. Hij is momenteel niet te bereiken, tot maandag. Ik kom erop terug.
  Het doet overigens niets af aan de belabberde prijssituatie voor de genoemde producten.

 • j van eeuwijk

  Witlof meerwaarde geven aan de consument willen Supermarkt Jongens
  niet aan.
  Witlof op manier bereiden de moderne keuken de Magnetron van hele Rauwe witlof in 5 min eet gaar en met Smaak EKRA product

 • witlof teler

  als de witlofsector zo doorgaat zal de macht bij de handel/retail blijven en krijgen we slechte prijzen voor onze producten. er zou een collectief moeten komen waarbij enkel bij acceptabele prijzen product wordt verkocht. Beter storten dan onder kostprijs verkopen. Bijna al het product vind zijn weg in de keten maar de producenten denken dat er teveel product is en dat als we maar lang genoeg wachten de buurman omvalt en het probleem is opgelost. Nu bijna 16 maanden continue prijzen om van te janken zonder amper oplevingen. Als we niets onder elkaar regelen zal het voorlopig helemaal niks veranderen maar ik denk dat dit voor bijna de gehele tuinbouw sector geldt. Wij zijn degene die het moeten regelen en zolang we dat niet doen zal de handel/retail er met volle teugen van blijven profiteren. Verkoopprijs witlof in de winkel ligt tussen de 1,79 en 1,99 per kg. Waar gaan onze centen naartoe ???? wakker worden mensen !!!!

 • A.M.K. Heibrink

  Wij zijn het er helemaal mee eens, Wanneer gaan we om tafel?
  Hier vechten wij al een hele tijd voor. Wij verkopen nu al niet onder een minimum prijs en dan moeten we al heel veel moeite doen om toch te blijven verkopen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.