Home

Nieuws

The Greenery keert € 2,8 miljoen winst uit aan leden

The Greenery heeft door kostenbesparingen in 2021 € 8,8 miljoen winst gemaakt. De winstuitkering is voor blijvende leden.

Dat is besloten op de ledenvergadering van Coöperatie The Greenery (voorheen Coforta) afgelopen week. De omzet van The Greenery bedroeg € 954 miljoen (€ 1,03 miljard in 2020). Het bleek lastig de omzetgroeidoelstelling te halen in een lastig jaar dat wordt gekenmerkt met uitdagende marktomstandigheden.

De nettowinst groeide van € 4,5 miljoen in 2020 naar € 8,8 miljoen vorig jaar. Dat is het gevolg van kostenbesparingen, laat de afzetorganisatie weten. Overigens verkocht The Greenery in 2020 het distributiecentrum in Bleiswijk, waardoor schulden zijn afgelost. Ook dat leidt met een nieuwe financieringsovereenkomst tot lagere financieringskosten in 2021.

Deelnemingen € 11 miljoen

Het bedrijfsresultaat was met € 1,2 miljoen negatief beter dan 2020 (€ 1,8 miljoen negatief). De stabiele inkomsten uit deelnemeningen van circa € 11 miljoen trekt de uiteindelijke nettowinst zo naar € 8,8 miljoen.

Van de nettowinst wordt € 2,8 miljoen uitgekeerd aan de leden als winstuitkering. Dat is bestemd voor leden die op 1 januari lid waren. De opgestapte leden van Tolpoort zijn samen goed voor circa € 30 tot 40 miljoen.

Zuurbier wisselt van LTO naar RVC

Tijdens de ledenvergadering werd teler Niels Zuurbier benoemd tot commissaris van Coöperatie The Greenery. De Raad van Commissarissen (RVC) heeft Niels vervolgens op 21 april benoemd tot voorzitter van de RVC. Deze organisatie is de belangrijkste telersvertegenwoordiging in The Greenery nadat in januari de directie het bestuur vormde. Zuurbier zal door deze functie ook vertrekken als voorzitter van de vakgroep vollegrondsgroenten van LTO Nederland. Hij combineert de functies totdat een opvolger gevonden is.

Of registreer je om te kunnen reageren.