Home

Nieuws

EU-geld naar bestrijden plaag of stoppen uitbraak?

Europese lidstaten discussiëren over geld voor plantgezondheid, zoals de keuze tussen inperken van een uitbraak en het bestrijden ervan.

Lidstaten moeten het over de besteding van EU-gelden eens worden. In de Europese Standing Committee of Plant Health discussieerden zij over het Fytosanitair programma voor 2023-2024, waarmee lidstaten gelden krijgen voor fytosanitaire taken. Het programma is afgelopen jaar overtekend door de acties die lidstaten uitvoeren na hogere ziektedruk in de EU en strengere plantgezondheidsregels.

Prioriteiten kiezen

In de laatste vergadering in januari pleitten lidstaten ervoor dat uitgaven voor het beperken van een uitbraak even veel prioriteit moeten krijgen als bestrijdingsmaatregelen. Bezuinigen op steun voor maatregelen om een uitbraak te beperken, wordt door een aantal lidstaten afgeraden.

In Zuid-Europa zijn kostbare programma’s ingesteld om Xylella te beteugelen, een zeer gevreesde bacterie-aantasting die enkele honderden waardplanten kan raken. Een lagere vergoeding uitkeren, zal deze bescherming van andere lidstaten ondermijnen, zo is de vrees.

Uitbraken

Het Europese plantgezondheidsprogramma kent vijf prioriteiten en is door uitgebreidere plantgezondheidstaken bij lidstaten recent voorzien van meer middelen, maar is overtekend. Zo lopen ook bestrijdingskosten hard op door uitbraken als ToBRFV.

Of registreer je om te kunnen reageren.