Home

Nieuws

Zuid-Holland wil compensatie brexit voor tuinbouw

Bij verdeling van Europese compensatiegelden voor brexit wil de provincie Zuid-Holland dat ook tuinbouw een uitkering krijgt.

Zuid-Holland reageert daarmee op het Europese besluit dat Nederland aanspraak maakt op € 757,4 miljoen uit het aangelegde fonds brexit adjustment reserve. Het fonds start op 1 juli en heeft een looptijd van 30 maanden in twee tranches. “Het is goed om naast visserij ook aandacht te vragen voor de economische gevolgen voor andere sectoren zoals tuinbouw en logistiek. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat het midden- en kleinbedrijf goed wordt meegenomen in de plannen”, schrijft de provincie Zuid-Holland.

Uitstel niet meegenomen

De provincie schreef dit voordat bekend werd dat de brexit-maatregelen voor groente en fruit (en andere versproducten) tot zeker 1 januari zijn uitgesteld. Aanscherping past niet bij het coronabeleid van de Britse overheid. Het leidt tot extra drukte en druk op de bedrijven en douanepunten.

Snel handelen

De provincies hebben in februari een brief gestuurd naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de verdeling van de gelden uit dit fonds. De provincies zijn bezorgd over de economische schade die bedrijven, sectoren en gemeenschappen ondervinden door de brexit.

Speciale aandacht voor mkb

Het ministerie moet bovendien snel handelen en gelden laten vloeien naar bedrijven en sectoren op basis van reële economische schade. Speciale aandacht wordt gevraagd voor het midden-en kleinbedrijf omdat zij vaak onevenredig hard worden geraakt door de brexit, schrijft de provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.