Home

Nieuws

NVWA: Handelsstromen vallen af na brexit

Het is niet uitgesloten dat door brexit handelsstromen afvallen, stelt de NVWA.

De mogelijkheden voor handel met het Verenigd Koninkrijk worden lastiger voor sommige handelsstromen. Oorzaak zijn nieuwe invoereisen van het Verenigd Koninkrijk. Op 17 februari kwam het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld met extra eisen om de gevreesde bacterie Xylella buiten de deur te houden. Deze gaan komende week al in voor sommige tuinbouwproducten. In geval van Xylella treft dat vooral plantenexport.

Extra quarantaine-organismen

Voor groenten en fruit nadert de datum van 1 april, waarop exportcertificaten moeten nodig zijn voor uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf dan is het Border Operating-model van het Verenigd Koninkrijk van kracht voor certificering van bloemen, groenten, fruit, zaaizaden en aardappelen.

Nu al is duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk meer schadelijke organismen heeft aangewezen, waarop gecontroleerd moet worden voor een exportcertificaat. Naast de meeste Europese quarantaine-organismen, betekent dat eisen voor organismen als tabakswittevlieg, katoenuil, katoendaguil en mineervlieg. In de EU zijn dit geen quarantaine-organismen maar voor de Britten wel.

‘Nu starten is te laat’

Met nog vier weken voor de boeg stelt de NVWA dat bedrijven nu te laat zijn als ze voorbereidingen nog moeten opstarten. “Zo zal het voor bedrijven die nu nog aan willen sluiten op systemen zoals E-cert lastig worden om dat voor 1 april te regelen”, stelt een woordvoerder van de NVWA. Ook beseffen bedrijven nog onvoldoende wat de impact van het export-inspectieproces zal zijn op de eigen bedrijfslogistiek, stelt de NVWA. Nu is het moment om warm te draaien, stelt de NVWA.

Zo’n 50.000 zendingen groenten en fruit worden na 1 april certificaatplichtig, blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis. De eisen die het Verenigd Koninkrijk stelt zijn verwerkt in de landeneisen en in de computersystemen gezet. Exporteurs kunnen dat makkelijk opzoeken, volgens de NVWA.

Tarieven bekend

Het Ministerie van Landbouw heeft de tarieven bekend gemaakt voor inspecties van keuringsdiensten als KCB. Voor keuringen voor exportcertificaten wordt het tarief op kantoordagen de basis, met een opslag voor weekendinspecties. Het ministerie heeft daarmee inspectieregels voorbereid op de nieuwe Europese Plantgezondheidsregels die 1 maart 2021 zijn ingegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.