Home

Nieuws

Waterdichte check arbeidsrelatie zzp‘er

Een helderder systematiek om vooraf zeker te zijn dat een zzp‘er niet toch in loondienst blijkt. Dat kunnen werkgevers nu testen met een nieuwe webmodule van SZW.

Van een zzp’er met de juiste Verkalring Arbeidsrelatie, oftewel de VAR, wist je als opdrachtgever zeker dat er geen sprake was van een (verkapt) dienstverband. In 2016 is de VAR-verklaring vervangen door de wet DBA, Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moesten samen beoordelen of er sprake is van een arbeidsrelatie (en dus loondienst) of juist niet.

Webmodule test nieuwe systematiek

In de praktijk bleek het erg ingewikkeld om uit te sluiten dat er sprake was van een gezagsverhouding en daarmee van een dienstverband. Zo ingewikkeld dat de Belastingdienst handhaving heeft opgeschort. In aanloop naar een nieuw systeem probeert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu een nieuwe systematiek uit. Vorige maand zette SZW een webmodule online op de website Ondernemersplein van KVK.

Dit is een digitale vragenlijst die een opdrachtgever stap voor stap langs alle relevante vragen leidt, om te bepalen of een medewerker die een bepaalde klus uitvoert wel of niet als zzp’er kan worden opgevoerd of juridisch gezien in loondienst is.

Vrijwillig en anoniem

De module draait het komende halfjaar als pilot. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld. In de zomer van 2021 wordt geëvalueerd of de webmodule als instrument behulpzaam is en wordt er besloten over de eventuele definitieve inzet. Dan beslist het kabinet ook op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart, op z’n vroegst is dat 1 oktober 2021.

Of registreer je om te kunnen reageren.