Home

Nieuws

SZW: dit najaar helderheid over arbeidsmigranten

In november komt minister Koolmees met een herprioritering voor de Inspectie SZW, met het oog op corona en arbeidsmigranten.

Dat staat te lezen in de begroting van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW), die tijdens de Troonrede op 15 september is bekendgemaakt. Voor de inspectiedienst van SZW is deze kabinetsperiode al elk jaar € 50 miljoen extra vrijgemaakt. Hoe dat geld tot meer doeltreffendheid en doelmatigheid leidt, zou volgens planning dit najaar worden bekendgemaakt. Dat valt nu samen met een evaluatie van hoe corona in het inspectiewerk wordt opgenomen en hoe de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten worden ingepast.

Complete, actuele woonregistratie

“Er wordt onder meer gewerkt aan een complete en actuele woonregistratie van arbeidsmigranten en aan extra eisen waarmee malafide uitzendbureaus uit de markt worden geweerd”, aldus SZW-minister Wouter Koolmees in zijn begroting voor 2021. “Ook wordt in samenwerking met andere departementen een centraal informatieknooppunt opgericht waar arbeidsmigranten met vragen terecht kunnen.”

De minister ontbrak in de Grote kerk bij het voorlezen van de Troonrede. Als ‘designated survivor’ volgde hij Prinsjesdag vanaf een veilige plek.

Meer handhaving ‘eerlijk werk’

De ruim 400.000 in Nederland werkzame arbeidsmigranten hebben net als alle andere werkenden recht op een eerlijk loon en gezonde en veilige werkomstandigheden. De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben het belang hiervan des te duidelijker gemaakt, stelt Koolmees. Voor de komende jaren voorziet SZW een iets verhoogde prioriteit op de controle van eerlijk werk en eerlijk loon in verhouding tot de inspanningen op gezond en veilig werk.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.