Home

Nieuws

Rechter: overlast shortstay-bedden voldoende beperkt

Raad van State weegt de belangen van tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten op een teeltbedrijf zwaarder dan de belangen van omwonenden.

De bestuursrechter oordeelt dat het belang van shortstay-huisvesting van maximaal 32 mensen op een teeltbedrijf in de gemeente Peel en Maas voldoende is onderbouwd. Shortstay betekent dat de kamers maximaal zes maanden bewoond mogen worden en in drie piekmaanden mag dat aantal maximaal 32 bedragen.

Maatregelen overlast

Een omwonende vreest overlast en spande de zaak aan, maar de rechter oordeelt dat met een nachtregister en andere maatregelen de kans op overlast voldoende is beperkt. Daarnaast is de bedrijfsleider woonachtig in de bedrijfswoning naast de loods.

Volgens de rechter is met de bestaande normen voor arbeidsbehoefte in kasasperges en blauwe bessen voldoende aangetoond dat de huisvesting nodig is. Dat mag alleen voor het eigen bedrijf, dat in dit geval bestaat uit verschillende locaties. Er moet sprake zijn van minimaal 10 vierkante meter omsloten leefruimte per persoon met minimaal vier kookpitten, één douchte en één toilet per acht personen. Ook moeten 0,7 parkeerplaatsen per twee arbeidskrachten worden ingericht.

Afweging zorgvuldig

Een omwonende stelt dat onvoldoende is gekeken naar geschiktere huisvesting in woningen in het dorp. Die mogelijkheid zou er zijn, maar de rechter oordeelt dat de gemeenteraad hierover geen afweging hoefde te maken omdat het teeltbedrijf op eigen gronden voor zijn arbeidsmigranten bouwt.

Of registreer je om te kunnen reageren.