Home

Nieuws

Kleinere Floriade door corona lijkt kans tuinbouw

De tuinbouw denkt niet dat een aangepaste Floriade door de coronacrisis de tuinbouwpromotie verzwakt. Er liggen juist kansen.

Dat stelt de Nederlandse Tuinbouw Raad (NTR) in reactie op een analyse-onderzoek naar de corona-effecten op de Floriade 2022 in Almere. Burgemeester en wethouders willen door de corona-effecten een aangepaste Floriade met minder ambities. Dat hoeft de wereldtuinbouwtentoonstelling niet te raken, stelt secretaris George Franke van de NTR.

Groen en gezondheid

Aanvankelijk werd in het onderzoek rekening gehouden met een lager bezoekersaantal tot 40% door de coronacrisis. Nu gaat de gemeente Almere uit van maximaal 20% lagere bezoekersaantallen in 2022. Dat zou nog altijd om maximaal 400.000 minder bezoekers gaan. Franke: “We hoeven daar voor de wereldtentoonstelling niet veel van te merken. De aangepaste ambitie heeft vooral invloed op het vastgoed op het terrein, maar voor de tuinbouw biedt het ook kansen om na de coronacrisis juist groen en gezondheid te laten zien.”

Onderhandelingen

Volgens de Floriade hebben nu zo’n 200 bedrijven uit de tuinbouw toezeggingen gedaan voor de Floriade 2022. Een aantal bedrijven of instellingen uit het buitenland en uit Nederland is nog niet zover. Of de coranacrisis de interesse van deze partijen beïnvloedt, is nog niet te zeggen. “De tuinbouw staat nog steeds achter de Floriade. We hebben geen signalen dat het anders is of afzeggingen”, laat de organisatie weten.

Uitstel of afstel

De NTR is gevraagd wat het vindt van uitstel of afstel van de Floriade. In beide scenario’s kan de NTR zich niet vinden, stelt Franke. Uit scenario-onderzoek blijkt dat de financiële gevolgen van het doorzetten van de Floriade in 2022 in aangepaste vorm het minst groot zullen zijn. Bij uitstel of afstel zullen claims dat bedrag alleen nog verhogen. Het tekort van € 8,8 miljoen tot € 25,4 miljoen zal wel groter zijn dan tot dusver werd geraamd. Over die financiële consequenties praat de gemeenteraad van Almere deze week.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.