Doorgaan naar artikel

Na de Floriade

Voor de vierde keer op rij bleef een gemeente achter met de financiële brokken. Al schijnt achteraf het miljoenenverlies van de Floriade van 1992 in Zoetermeer nog aardig te zijn goedgemaakt door de nieuwbouwwijk die, zoals gepland, op het terrein verrees.

Bij het nieuws dat de Nationale Tuinbouwraad stopt met het uitschrijven van Floriades ging het Radio 1 Journaal naar die wijk in Zoetermeer. 2 wijkbewoners stelden toentertijd wél naar de Floriade te zijn geweest en het nu weer van plan te zijn, maar door alle negatieve berichten waren ze toch maar thuis gebleven.

Zo zuur als de media schreven over het concept Floriade in het algemeen en over de uitvoering van de laatste editie in het bijzonder, was ook overdreven

Weinig memorabels

Ik heb zelf alle Floriades sinds die van 1992 beroepsmatig bezocht. En het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, maar van alle 4 de trektochten over net iets te grote terreinen met net iets te weinig aantrekkelijke uitzichten en gebeurtenissen is me te weinig memorabels bijgebleven. Zo zuur als de media schreven over het concept Floriade in het algemeen en over de uitvoering van de laatste editie in het bijzonder, was ook overdreven. Maar iets écht moois of spectaculairs, iets dat me écht aan het denken zette, iets waar ik écht stil van werd of heel erg vrolijk? Nee, dat zat er voor mij niet bij.

Educatie en promotie rond voedsel

The Green House, de grote kas naast de ingang van Floriade 2023, is inmiddels helemaal afgebroken. En zal weer worden opgebouwd in Barneveld bij de Midden Nederland Hallen. Dit evenementenbedrijf wil er een kenniscentrum over de korte keten in vestigen, samen met de lokale voedselgroothandel Neder Groep. Als de Floriade oude stijl niet meer van deze tijd is, zoals de NTR stelt, dan is het feit dat educatie en promotie rond voedsel en de tuinbouwketen wordt overgenomen door ondernemers en bedrijven wellicht een meer eigentijds alternatief.

Veeg teken

Toch is het een veeg teken dat het brede publiek zich heeft afgekeerd van een breed georganiseerd evenement als de Floriade. Het versnipperde landschap rond promotie en educatie, zoals dat overblijft, maakt het bijna onmogelijk voor de tuinbouwsector om zich als geheel maatschappelijk nog positief en helder te profileren.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin