Doorgaan naar artikel

Floriade en het imago van de tuinbouw

De Floriade mislukte deels doordat de tuinbouw niet warm liep voor de Floriade. Maar vooral doordat het publiek niet warm loopt voor de tuinbouw.

Nederland houdt van boeren. Het laatste bewijs daarvoor leverde Caroline van der Plas en haar BBB. Boer Zoekt Vrouw levert het bewijs al 15 jaar. Maar Nederland houdt niet van tuinders. Nederland heeft niks met kassen. Nederland heeft een broertje dood aan de strakke efficiëntie van de teelt van groente en bloemen en fruit. Het laatste bewijs daarvoor is het verdwijnen van de Floriade. Af door de zijdeur. Geen Nederlandse gemeente meer die zich nog een keer door de pers wil laten afdrogen om met een schuld van tientallen miljoenen euro’s achter te blijven.

Volkomen juist besluit

Ooit kwamen er nog miljoenen af op een door de Nederlandse tuinders opgetuigd tijdelijk bloemen- en plantenpark. Zo niet in 2022 in Almere. Het besluit om van de Floriade aldaar de laatste te maken is natuurlijk volkomen juist. In plaats van promotie was het eerder anti-reclame voor de Nederlandse tuinbouw.

Willen we er wat voor in de plaats?

De vraag die blijft hangen: willen we er nog wat voor in de plaats? De vraag die daar nog ónder ligt: wil de tuinbouw dat er van haar gehouden wordt? Of vinden we het wel best dat we op zijn best geduld worden? Zijn we er tevreden mee dat we alleen maar mogen blijven ondernemen, omdat we nu eenmaal wat miljarden bijplussen aan onze nationale betalingsbalans?

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin