Home

Nieuws

Chartervluchten seizoenarbeiders gat in de markt

Door de coronacrisis heeft het Antwerpse luchtvaartbedrijf The Aviation Factory een heel nieuwe markt ontdekt: die van seizoenarbeiders. “Voor € 375 brengen we bijvoorbeeld Roemenen van hun thuisland naar telers in België en Nederland.”

Dat telers chartervluchten inzetten, illustreert hoe nijpend de situatie is, stelt The Aviation Factory. De prijs van € 375 is inclusief ruimbagage en vervoer in busjes tot de eindbestemming. Het bedrijf heeft al 400 Roemenen, verspreid over drie vluchten, overgevlogen. Nog twee vluchten staan deze en volgende week gepland.

Zoeken naar oplossingen

“We vullen de leegte in”, vertelt Luc Van Der Logt op Vilt.be. “Normaal komen de Roemenen met de auto, bus of Wizz Air onze richting uit, maar ik hoor dat er veel aan de Hongaarse grens worden tegengehouden en Wizz Air heeft alle lijnvluchten zeker tot midden mei geannuleerd. De telers zoeken naar oplossingen.”

Duitsland nog extremer

The Aviation Factory is niet het enige bedrijf dat deze markt heeft ontdekt. “Ik schat dat in totaal al twintig van die vluchten zijn geland”, gaat Luc Van Der Logt verder. “In Duitsland is het nog extremer. Daar spreken we over soms acht vluchten per dag.”

Omgekeerde wereld

The Aviation Factory heeft geen eigen vliegtuigen, maar is een tussenpersoon en zoekt in opdracht van klanten beschikbare toestellen. “Normaal is het in deze periode van het jaar lastig de juiste vluchten tegen een goede prijs te vinden”, zegt Luc Van der Logt. “Nu staan overal ter wereld toestellen aan de grond. Iedereen wil vliegen en we worden overstelpt met offertes. Het is de omgekeerde wereld.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.