Home

Nieuws

Noodkreet Britse landbouwbonden over brexit

De Britse landbouwwereld is ‘intens gefrustreerd’ over de aanhoudende impasse over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

De gezamenlijke boerenbonden dringen daarom aan op ‘1 optie voor een ordelijke brexit’ of een verder uitstel daarvan.

De boerenbonden, waaronder de National Farmers Unions uit de 4 landsdelen, de Tenant Farmers Association van pachtboeren en de National Pig Association, hebben een brandbrief geschreven naar alle parlementsleden. Dat is een reactie op het opnieuw verwerpen van de overeenkomst die premier May heeft gesloten met de rest van de EU. Het Lagerhuis verwierp echter ook een achttal andere mogelijke trajecten voor het verdere verloop van brexit. Dat betekent dat een no-deal brexit per 12 april of op zijn laatst 22 mei, een dag voor de Europese verkiezingen, steeds meer in beeld komt.

Lees verder onder de tweet.

Economische schade na brexit

“Kunt u het alstublieft eens worden over 1 enkele optie,” vragen de organisaties. “De regering en het parlement moeten er voor zorgen dat ons vertrek uit de EU ordelijk zal verlopen. De boerensector is ervan overtuigd dat vertrekken zonder deal enorme economische schade zal veroorzaken aan de Britse landbouw. De afgelopen maanden hebben de boerenorganisaties samen met individuele boeren en tuinders de parlementsleden voortdurend gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen die een no-deal zou hebben. Niet alleen voor de land- en tuinbouw, maar ook voor de voedselvoorziening en voor de hoge eisen waarmee ons voedsel wordt geproduceerd”, aldus de organisaties in de brandbrief.

Uitstel brexit

Komt er de komende dagen geen oplossing, dan vindt de gezamenlijke Britse boerenwereld dat brexit voorlopig uitgesteld moet worden om de tijd te hebben om de uittreding alsnog op een aanvaardbare manier te regelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.