Home

Nieuws

CBS meet licht effect prijzenslag

De prijzen van verse groente waren in februari iets lager dan in januari, terwijl in februari groenteprijzen normaal oplopen.

CBS meet de prijzen van groenten in supermarkten volgens een vast boodschappenmandje. Sinds de prijzenslag staan de prijzen van een aantal basisproducten in supermarkten onder druk. PLUS en concurrenten als Jumbo en AH en prijsvechters Aldi en Lidl lieten sinds 30 januari in verschillende stappen de prijzen voor dat basispakket zakken. Dat resulteerde in iets lagere prijzen bij CBS-metingen.

De prijsindex voor verse groente is nog wel een van de hoogste van de afgelopen jaren, met uitzondering van 2017. In dat jaar liepen de prijzen voor verse groente hard op door krapte in de hele EU. In januari werden groenteprijzen hoger door een btw-verhoging. Het lijkt erop dat de prijzenslag dat effect wegneemt.

Fruitprijzen iets gestegen

De prijzen voor vers fruit zijn in februari gestegen ten opzichte van januari 2019. Toch blijven de prijzen onder het niveau van voorgaande jaren. Dat lijkt vooral het gevolg van de slechte prijsvorming bij hard fruit. Bij de prijzenslag zijn ook producten als appels en peren betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.