Doorgaan naar artikel

Preventieakkoord nog niet tastbaar voor groente

Het preventieakkoord van overheid en bedrijfsleven heeft voor de groente- en fruitsector nog geen klinkende resultaten gehaald.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris voor volksgezondheid Paul Blokhuis. Dat preventieakkoord richt zich op gezonde voeding (overgewichtaanpak), roken en alcoholgebruik. Voor gezonde voeding zijn op scholen en sportkantines behoorlijke stappen naar gezonde voeding gezet, maar deze projecten liepen al vòòr het afsluiten van het akkoord. Blokhuis noemt het zelf een stevige start voor de aanpak van overgewicht.

Nutri-Score

Eén van de nieuwe onderdelen van het preventieakkoord is de keuze voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dat onderdeel van het akkoord wordt door de sector niet met gejuich ontvangen. De Nutri-Score zou de aandacht afleiden van verse groente en fruit, door te veel aandacht te schenken aan ingrediënten in bewerkte voeding, vindt GroentenFruit Huis. Ook wil Blokhuis dat de meeste conservengroente geen positieve Nutri-Score krijgen.

Eerder dit jaar bleek dat een onderdeel van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit een uitdaging is. Met nudging, het stimuleren van groente en fruit door kleurrijke bordjes op de winkelwagentjes, is een kleine stijging te halen van de aankopen groente en fruit, maar die extra verkoop is lastig vast te houden in supermarkten.

Aanbiedingen

Supermarkten kiezen aanbiedingen die zelden in de Schijf van Vijf horen (20%). Blokhuis had afgesproken met de supermarkten te praten over deze stimulering. Tot afspraken daarover is het niet gekomen. CBL stimuleert de achterban wel en is een topsectoronderzoek gestart met Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen University & Research om consumenten te ondersteunen bij gezonde keuzes, blijkt uit de brief van Blokhuis.

Wel verbetering kantines

Voor gezonde voeding op tankstations en treinstations bestaan plannen en programma’s om tot verbeteringen te komen. Op scholen en sportverenigingen zijn goede resultaten gehaald. Echter, deze projecten lopen al langer dan het preventieakkoord. Vanuit het programma Gezonde School zijn in 2019 bijvoorbeeld in totaal 853 scholen ondersteund om gezondere voeding te verkopen. Dat programma loopt al sinds 2011, maar kent onder het preventieakkoord een versnelling, net als projecten in sportkantines.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin