Home

Nieuws laatste update:4 nov 2019

Kubo en Rijk Zwaan winnen op Hortigala

Kassenbouwer Kubo is de nummer 1 van de Hillenraad 100. Rijk Zwaan won de Hillenraad 500+ voor de grootste bedrijven.

De Westlandse Kubo Group liet Koppert Biological Systems en Royal Brinkman achter zich. Kubo ging vrijdagavond 1 november in de Haagse Ridderzaal met de hoofdprijs aan de haal vanwege de snelle groei van de activiteiten en vanwege de technologische innovaties. Kassen bouwen is een Nederlandse activiteit waarnaar in heel de wereld een snel groeiende vraag is. De manier waarop Kubo die vraag invult met de geavanceerde Ultra-Climakassen en het Full Service Grow Concept overtuigde het twaalfkoppig expertcomité onder leiding van topondernemer Ben Verwaayen.

Van rechts naar links: juryvoorzitter Ben Verwaayen, Hillenraad-CEO Martien Penning, winnaar Wouter Kuyiper van Kubo, presentator Tooske Ragas en Rijk Zwaan-CEO Marco van Leeuwen. - Foto: Hillenraad100
Van rechts naar links: juryvoorzitter Ben Verwaayen, Hillenraad-CEO Martien Penning, winnaar Wouter Kuyiper van Kubo, presentator Tooske Ragas en Rijk Zwaan-CEO Marco van Leeuwen. - Foto: Hillenraad100

Bittere noodzaak

Die service is immers bittere noodzaak her en der in de wereld, waar de teeltkennis niet zo vanzelf spreekt als in Nederland. Alle data waarmee in een moderne kas de teelt geoptimaliseerd kan worden, wordt door zusterbedrijf Pylot in een aantrekkelijk dataplatform toegankelijk gemaakt. Niet alleen om telers er beter mee te laten telen, maar ook om de wereld van hightech glastuinbouw voor investeerders beter inzichtelijk te maken.

NPM Capital toont interesse

Niet toevallig was het dan ook dat Kubo-CEO Wouter Kuiper eerder tijdens het Hortigala ook de themaprijs Beste technologiebedrijf mee kreeg: een prijs die het Hortigala laat sponsoren door NPM Capital. Deze investeringsmaatschappij, onderdeel van SHV, het bedrijf van de vermogende familie Fentener van Vlissingen, toont daarmee zijn interesse in de tuinbouwsector.

Aandelen

NPM Capital is daarvoor een samenwerking aangegaan met adviesbureau Hillenraad. Met twee bedrijven uit de Hillenraad100 – sinds 2003 samengesteld en na een tussenjaar met SUB40-thema-uitgave in 2018 dit jaar weer als vanouds groots gepresenteerd – is het investeringsfonds in ver gevorderde gesprekken over overname van aandelen. Welke bedrijven dat zijn zal binnenkort bekend worden. In één bedrijf in de top 10 neemt NPM een minderheidsaandeel en van een ander bedrijf in de top 100 zal het zelfs alle aandelen overnemen.

Technologie dringt teelt wat terug

De toppositie van Kubo is volgens Hillenraad-directeur Martien Penning tekenend voor de opkomst van technologiebedrijven in de sinds 2003 door adviesbedrijf Hillenraad samengestelde tuinbouwranglijst. Die opkomst is ten koste gegaan van de positionering van teeltbedrijven in de Hillenraad 100.

Bedrijven in de Hillenraad 100

Het hoogst genoteerde teeltbedrijf is tomatengigant Agrocare op plaats 5, vooral door zijn omvang en internationale ketenomspannende ambitie. Nog net in de top 10 staat Looye Kwekers, dat onverdroten doorgaat met de eigen tomatenmerkenstrategie, wat in de retailwereld niet onopgemerkt blijft. Op plek 14 staat het in zijn soort unieke groentebedrijf Koppert Cress, op plaats 21 weer een vruchtgroentebedrijf, paprikateler 4Evergreen, op 33 tomatenteler Combivliet en dan pas op 83 de tomatengroep RedStar, op 87 Van Dijck Groenteproducties – het enige teeltbedrijf in de opengrondsgroenteteelt, op 90 paprikateler Hoogweg en op 96 snackgroentekampioen Greenco.

Bekende grootheden in Hillenraad 500+

Rijk Zwaan mocht voor de zesde keer de trofee meenemen horend bij de koppositie in de Hillenraad 500+. In deze buitencategorie voor bedrijven met een omzet van meer dan € 500 miljoen óf meer dan duizend medewerkers in Nederland kwam Syngenta Seeds op 2 en Dutch Flower Group op 3.

Of registreer je om te kunnen reageren.