Home

Nieuws

Schade harde brexit € 150 en niet € 350 miljoen

De verwachte exportschade voor groente en fruit bij een harde brexit is bijgesteld van € 350 naar € 150 miljoen.

Het GroentenFruitHuis maakte dinsdag 15 oktober op BNR-radio een raming bekend van € 100 tot € 200 miljoen schade voor exporteurs als een harde brexit optreedt. Daarmee wijkt het bedrag af van de raming begin dit jaar, toen GroentenFruitHuis € 300 tot € 400 miljoen noemde als potentiële schade.

Geen invoerheffingen

Het verschil zit in de laatste inzichten in de mogelijke gevolgen, stelt GroentenFruitHuis desgevraagd. Begin dit jaar was een aantal zaken niet helder, zoals de fysieke invoerbeperkingen en grenscontroles, maar ook de mogelijke invoerheffingen. Die laatste lijken er voorlopig ook met een harde brexit niet te komen voor de meeste Nederlandse producten. Wel gaat GroentenFruit Huis nog steeds uit van een prijsstijging van 15% op de Britse markt en afname van de consumptie door de Britten. Ook de eigen productie zal stijgen door brexit, is de verwachting. De verwachte koersval van de Britse pond is het belangrijkste factor op de verwachte marktverschuiving.

10% schadelast

De raming van het GroentenFruitHuis is gebaseerd op ervaringen van één van de grootste exporteurs op het Verenigd Koninkrijk, aldus de brancheorganisatie. Die gaat uit van een schadelast van 10%. Op het totaal van de export ter waarde van € 1,2 miljard gaat het dan om een bedrag tussen de € 100 en € 200 miljoen, stelt de organisatie. Toch is ook die voorspelling onzeker, beaamt de organisatie. Een scenario waarbij het de sector € 400 miljoen kost, sluit het vooralsnog niet uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.