Home

Nieuws 1 reactie

PlanetProof gelijk aan biologisch in ranking

In een nieuwe beoordeling van keurmerken scoort het gangbare keurmerk On the Way to PlanetProof goed ten opzichte van biologische keurmerken.

Dat blijkt uit een overzicht van Milieu Centraal dat in opdracht van de overheid een beoordeling maakte van keurmerken. PlanetProof scoort ook duidelijk hogere punten dan het Belgische Responsibly Fresh.

Grote transparantie

Op basis van de score op zowel milieu, controle en transparantie staat PlanetProof gelijk aan het Nederlandse EKO-keurmerk maar vóór het Europese biologische keurmerk. Dat komt door de hoge transparantie van PlanetProof (5 uit 5 punten).

Op basis van milieu alleen laat PlanetProof het Demeter-keurmerk voor zich (5 uit 5 punten), maar is de score van PlanetProof (4 op 5 punten) gelijk aan EKO en het Europese biologische logo. Het Nederlandse EKO-keurmerk is een aanvulling op de EU-eisen en wordt door Skal gecontroleerd.

Het Belgische duurzaamheidsinitiatief Responsibly Fresh scoort op milieu 2 uit 5 punten en op transparantie ook dit aantal. Volgende week overigens presenteren de Belgische veilingen een nieuw systeem voor duurzaamheid.

Arbeid niet meegenomen

Voor het Nederlandse EKO-keurmerk heeft Milieu Centraal ook een beoordeling voor Mens&Werk (3 uit 5 punten) uitgevoerd. Voor PlanetProof geldt dat veel Nederlandse telers een score hiervoor hebben via GlobalGap (Grasp) en daarmee zit dit onderdeel niet in PlanetProof.

Expertgroep

Bij de beoordeling is ook een expertgroep betrokken, buiten de 2 individuele onderzoekers van Milieu Centraal. Als Milieu Centraal en de expertgroep niet op 1 lijn zitten, beslist de Wetenschappelijke Raad van Advies van Milieu Centraal. Keurmerkhouders kunnen bezwaar maken tegen de beoordeling.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Bio moet worden onder gebracht bij planetproof. Die tweedeling die zo funest is voor het maatschappelijk draagvlak kan zo worden beëindigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.