Home

Nieuws

Nieuwe brexitminister voedsel voedt angst voor tekorten

De aanstelling van David Rutley als nieuwe minister van voedselzekerheid in het Verenigd Koninkrijk voedt de angst dat tekorten gaan ontstaan na maart 2019.

Rutley, een voormalig directielid van supermarktketen Asda en voedingsbedrijf PepsiCo, moet zorgen dat er geen voedseltekorten ontstaan na een harde brexit. Dat is een onwenselijk scenario waarbij de EU en het Verenigd Koninkrijk geen overeenstemming bereiken over de scheiding. Voor import gaan dan wereldhandelstarieven gelden. Voeding wordt daardoor fors duurder. Ook zal zo’n scenario tot forse verstoringen leiden in de havens waar de voeding aan land komt.

Serieuze vormen

De aanstelling van Rutley maakt duidelijk dat de patstelling in de brexitonderhandelingen serieuze vormen begint aan te nemen, stellen de oppositiepartijen volgens de krant The Independent. Volgens oppositiepartijen is de aanstelling nieuws dat de schrik bij mensen doet aanjagen. Een minister van voedselzekerheid was er eerder na de Tweede Wereldoorlog.

Onderzoek van Barclays Corporate Banking deze week voorspelde dat supermarkten alleen al meer dan € 10 miljard extra kwijt zouden zijn aan voeding en dat doorberekenen aan hun klanten. Dat is in het geval van een harde brexit.

Of registreer je om te kunnen reageren.