Home

Nieuws

Extra Polenhuisvesting Westland mogelijk toch in Maaasdijk

Een tweede Polenhotel in Maasdijk is nog niet van de baan. De gemeente Westland wil sowieso snel 2.000 extra bedden voor arbeidsmigranten.

Een raadsvergadering achter gesloten deuren waar alle raadsleden tijdens het reces voor moesten opdraven, zette de gemeente Westland landelijk in de schijnwerpers. En doordat uitlekte dat het ging over het blokkeren van de mogelijkheid van een tweede en mogelijk zeer omvangrijk ‘Polenhotel’, is het doel waar raad en gemeentebestuur het over eens zijn, wellicht toch niet bereikt.

Foutje in bestemmingsplan

De gemeente Westland maakt vandaag in een uitgebreid vraag-antwoordartikel op de eigen website het hoe en waarom bekend van de geheime raadsvergadering. Bestudering van het oude bestemmingsplan voor bedrijventerrein Honderdland maakte duidelijk dat door een tekstuele onvolkomenheid er een theoretische mogelijkheid bestond van een Polenhotel dat de gehele ruimte van de voorgenomen 2.000 extra bedden voor arbeidsmigranten zou realiseren.

Toen nog minister Lodewijk Asscher en toen nog wethouder Arne Weverling tijdens een werkbezoek aan het toen nog enige Polenhotel op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. – Foto: ANP
Toen nog minister Lodewijk Asscher en toen nog wethouder Arne Weverling tijdens een werkbezoek aan het toen nog enige Polenhotel op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. – Foto: ANP

Op dit bedrijventerrein bij het dorp Maasdijk staat nu al een Polenhotel, waarin plek is voor 300 arbeidsmigranten. De gemeenteraad en B en W waren het al eerder eens over het feit dat extra huisvesting van Polen en andere arbeidsmigranten – steeds meer werkers in de kassen komen uit andere EU-landen – goed over de hele gemeente moet worden gespreid.

Bouwaanvraag onder oude regels

Die spreiding blijft belangrijk en het door de raad dinsdagavond genomen voorbereidingsbesluit heeft inmiddels het bestemmingsplan dat die kon doorkruisen, buiten werking gesteld. Maar woensdagavond is vlak voor het in werking treden van dat blokkerende voorbereidingsbesluit nog een aanvraag bij de gemeente binnengekomen voor de bouw van een tweede Polenhotel op Honderdland. Die aanvraag moet nog worden getoetst aan de oude regels.

Bijpraten in september

Duidelijk is dat de gemeente desalniettemin alles op alles zal zetten om de gevolgen voor het dorp Maasdijk te beperken en te zorgen dat zo’n tweede Polenhotel niet die theoretische mogelijke omvang van 2.000 bedden zal krijgen. Ook duidelijk is dat op andere plekken in het Westland huisvesting voor arbeidsmigranten zal gaan komen, al dan niet in de vorm van de nu al bestaande twee Polen hotels in Maasdijk en in Wateringen. Het college heeft de afspraak met de raadsleden dat zij in september worden bijgepraat over de ontwikkelstrategie om te komen tot huisvesting voor arbeidsmigranten Westlandbreed.

Of registreer je om te kunnen reageren.