Home

Nieuws laatste update:16 jul 2018

Groenten en fruit duur in droge juni-maand

Groente- en fruitprijzen bereikten in juni de hoogste stand in de geschiedenis van de CBS-prijsnoteringen. De groenteprijs bereikte in juni 2013 overigens al een record.

Waar LTO consumenten begin deze maand voorbereide op hogere groente- en fruitprijzen door droogte, lijkt het eerst effect in de winkelprijzen zichtbaar.

Fruitprijzen blijven op recordkoers

In juni lagen de fruitprijzen in de winkels met een index van 113 punten 19 punten boven het peil van 2011. De prijzen lijken sindsdien per jaar steeds iets op te lopen en daardoor op recordkoers te blijven. Vorig jaar juni lagen prijzen circa 2% lager. Ten opzichte van 2016 is het verschil zo’n 5%. In 2015 lagen prijzen circa 13% lager dan afgelopen maand.

Groenteprijzen hoogste in 2013

De groenteprijzen in Nederlandse winkels lagen op het hoogste peil van de laatste 7 jaar, met uitzondering van 2013. Het verval in de groenteprijzen bleef beperkt in de eerste zomermaand, circa 2%. Vorig jaar was het verval in juni plots 5%. De prijzen in mei liggen traditioneel hoger dan de prijzen in juni.

Of registreer je om te kunnen reageren.