Home

Nieuws

CDA: compenseer telers bij nieuwe uitbraak

CDA wil dat het ministerie van landbouw onderzoekt of compensatie van telers mogelijk is als nieuwe ziektes en plagen uitbreken.

Voor een onbekende ziekte of plaag kan een teler zich moeilijk wapenen. Het CDA constateert dat afspraken met de sector in een convenant plantgezondheid er nog steeds niet zijn, terwijl al sinds 2015 wordt gesproken over zo’n regeling.

Wanneer nog bedrijfsrisico?

Dat blijkt uit kamervragen van CDA-kamerlid Maurits von Martels aan minister Carola Schouten. Von Martels wil dat de minister reageert op een tweede uitbraak van een onbekende aandoening bij een rozenbedrijf. Het bedrijf is in 2016 zorgvuldig ontruimd en ondanks preventieve maatregelen is de besmetting opnieuw aangetroffen. De bacteriebesmetting bruinrot in rozen was in 2015 nieuw voor de NVWA en Naktuinbouw. Von Martels vraagt zich af of er dan nog wel sprake is van een normaal maatschappelijk of bedrijfsrisico.

Regeling

CDA wil dat de gedupeerde telers gecompenseerd worden. Dat is volgens Von Martels mogelijk op basis van een artikel in de Plantenziektenwet, of een aparte steunregeling.

Volgens CDA zou het ministerie met ketenpartijen moeten kijken of en hoe compensatie voor nieuwe onbekende uitbraken van ziektes of plagen in aanmerking komen voor steun binnen de aangepaste Plantgezondheidsverordening.

Of registreer je om te kunnen reageren.