Home

Nieuws laatste update:19 apr 2018

GMO-besluiten telersverenigingen vaak bijgesteld

RVO, uitvoerder van de GMO-regeling groenten en fruit, heeft in 2017 4 besluiten over GMO aan telersverenigingen teruggedraaid.

Dat blijkt uit het overzicht van de afhandeling van bezwaarschriften voor GMO in 2017. Daarmee kunnen miljoenen euro’s terugbetalingsbesluiten gemoeid zijn, maar dat wordt niet duidelijk uit het overzicht. RVO mag geen details over individuele zaken delen. Deze besluiten zorgen voor onzekerheid bij afzetorganisaties waardoor een aantal de regeling nu mijdt.

19 bezwaren

RVO ontving in 2017 in totaal 19 bezwaren op GMO-besluiten en handelde 13 bezwaren af. Daarvan waren 4 bezwaren gegrond en die zijn teruggedraaid. 1 bezwaar was ongegrond. In totaal zijn bij 8 bezwaarschriften delen van de bezwaren toegekend, zo laat de organisatie desgevraagd weten.

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Voorzieningen

Vorige week maakte The Greenery in haar jaarverslag bekend dat een bezwaar van de afzetorganisatie gedeeltelijk gegrond is verklaard, waardoor een miljoenenvoorziening van de balans kon worden gehaald. In 2016 was nog € 3,2 miljoen als voorziening opgenomen om eventuele EU-subsidies terug te betalen. Dat is verlaagd tot € 0,5 miljoen door uitspraken op bezwaar door uitvoerder RVO. Uit het overzicht van RVO en het jaarverslag van The Greenery kan niet de aard van de bezwaren tegen de GMO-bezwaren worden afgeleid.

Hangende zaken

Niet alle bezwaren die in 2017 zijn ingediend zijn ook afgehandeld dat jaar. Er zijn 6 bezwaren aangehouden omdat wordt afgewacht op een uitspraak van College voor Beroep van het Bedrijfsleven (CBb).

Of registreer je om te kunnen reageren.